Okamžitá stopka úmyslné těžbě dřeva v Lesích ČR. Ministerstvo zemědělství doporučuje ostatním vlastníkům lesů totéž

24.03.2018 21:44

Ministerstvo zemědělství s okamžitou platností a až do odvolání zastavilo úmyslnou těžbu dřeva ve státním podniku Lesy ČR. Požádalo o to také vedení ostatních resortů. S výzvou k zastavení úmyslných těžeb se zároveň obrací na vlastníky nestátních lesů. Důvodem jsou rozsáhlé škody v lesích způsobené větrem o minulém víkendu (pravděpodobně více než 1 milion m3 polomů) a přehlcení trhu dřevem z předešlých kalamit.

Okamžitá stopka úmyslné těžbě dřeva v Lesích ČR. Ministerstvo zemědělství doporučuje ostatním vlastníkům lesů totéž
Foto: mze.cz
Popisek: Ministerstvo zemědělství ČR

Ministerstvo zemědělství zastavilo úmyslné těžby smrku a borovice ve státním podniku Lesy ČR a požádalo o maximální využití zpracovatelských kapacit na včasnou likvidaci kalamitního dříví. Současně požádalo Ministerstva obrany a životního prostředí o uplatnění obdobného postupu ve Vojenských lesích a statcích ČR a na území národních parků a národních přírodních rezervací. S naléhavou žádostí k zastavení úmyslných těžeb se tímto obrací i na vlastníky nestátních lesů.

Víkendová vichřice totiž přišla v době, kdy kvůli nepřístupnosti lesů v horských a podhorských oblastech nebylo možné zpracovat následky pohrom z loňského roku a za situace, kdy trvá dlouhodobé zahlcení trhu přebytkem kalamitního dřeva. Stav, ve kterém se nachází lesní hospodářství ještě před začátkem vegetační sezóny a jarním rojením kůrovce, je mimořádně nepříznivý pro další vývoj zdravotního stavu lesů. Je nutné uvolnit všechny zpracovatelské kapacity, aby prioritně likvidovaly dřevo z kalamit předešlého roku i stromy napadené kůrovcem. Větrné počasí minulého víkendu mohlo podle předběžných odhadů způsobit polomy o rozsahu přesahujícím 1 milion m3.

Vlastníci lesů mají podle lesního zákona povinnost přednostně zpracovat kalamitní dříví ve lhůtách zamezujících dalšímu šíření škůdců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …