Olomoucký kraj opraví palác na hradě Helfštýn

24.06.2016 9:07

Chátrající objekt paláce na čtvrtém nádvoří hradu Helfštýn čeká rozsáhlá a nákladná záchrana. Projekt počítá se sanací stávajícího zdiva a s nově vloženou konstrukcí zastřešení včetně lávek pro prohlídkovou trasu.

Olomoucký kraj opraví palác na hradě Helfštýn
Foto: Olomoucký kraj
Popisek: Olomoucký kraj, logo.

„Palác je v současné době pro veřejnost uzavřený. Ze zdí padají kusy cihel, což samozřejmě představuje značné bezpečnostní riziko,“ řekl Radim Himmler, ředitel Muzea Komenského v Přerově, které hrad Helfštýn spravuje.

„Hrad Helfštýn je majetkem Olomouckého kraje a ten se jako správný hospodář chce o tuto hojně navštěvovanou památku dobře postarat. Zastřešení paláce máme v plánu už řadu let,“ vysvětlil Jiří Rozbořil, hejtman Olomouckého kraje.

Sanace stávajícího zdiva paláce se zaměří na zajištění statických poruch ve zdivu, v ostění a klenbách okenních otvorů, opravu spárování zdiva a ochranu jeho koruny. Zastřešení větší části paláce je navrženo z pískovaných skleněných tabulí na ocelových pozinkovaných nosnících s šedým nátěrem.

„Kromě pískovaných budou součástí zastřešení i čiré skleněné tabule – a to například v renesanční kapli. Střechy budou kryté atikami, aby nerušily dálkové pohledy na torzo této památky,“ sdělil náměstek hejtmana Olomouckého kraje Radovan Rašťák.

Prohlídková trasa v podobě lávek a stropů z předzvětralých plechů je navržena v úrovni bývalého druhého nadzemního podlaží. Nově zastřešené prostory budou využity pro prezentaci expozic uměleckého kovářství a lapidária, pro aktivní dílny a čítanku stavitelství. Rytířský sál pak bude víceúčelový, aby tu mohly probíhat různé kulturně společenské akce.

Finanční náklady jsou zatím odhadovány na 53 milionů korun včetně výdajů na expozice. Celková částka se ale ještě zvýší o peníze potřebné na statické zajištění paláce a vyklánějící se jižní hradby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…