PRIM HIROSHIMA L.E. – pocta Janu Letzelovi

23.09.2015 10:00

Limitovanou edici PRIM HIROSHIMA L.E. vytvořila ELTON hodinářská, a.s. společně s partnery z Japonska. Inspirací pro vznik modelu byl odkaz českého architekta Jana Letzela, tvůrci tzv. Atomového dómu (Hirošimský památník míru). Jan Letzel, který byl v první polovině 20.století považován za svorník japonské a západní kultury, se v Japonsku dodnes těší velké úctě. Atomový dóm, postavený v roce 1915, tedy přesně před 100 lety, je dodnes mementem ničivosti války a symbolem touhy po míru.

PRIM HIROSHIMA L.E. – pocta Janu Letzelovi
Foto: ELTON hodinářská
Popisek: PRIM HIROSHIMA L.E. – pocta Janu Letzelovi

Jan Letzel se narodil ve východočeském Náchodě roku 1880. Do Japonska, kde celkem osmnáct let působil, přinesl moderní stavební prvky a technologie a naopak jeho evropské práce nesou znaky inspirace Asií. Japonci ho proto pojmenovali „Yokon wasai“, tedy člověka, který propojuje západní a japonskou kulturu. Právě díky použití železobetonové konstrukce, ve své době v Japonsku ojedinělé stavební technologii, Atomový dóm, jako jediná budova v epicentru, odolal výbuchu atomové bomby v srpnu 1945. Od roku 1996 je budova zapsána na Seznamu světového dědictví UNESCO.

Hodinky PRIM HIROSHIMA jsou osazeny tenkým mechanickým strojkem s tradičním ručním nátahem, který je v Japonsku, přesyceném moderní technologií, velmi oblíben.

Použitý strojek  kal.93 je poprvé v historii  zlacen červeným 18 kar.zlatem, které mu dodává unikátní podobu. Tvar pouzdra vychází z modelu ELEGANT, oblíbeného pro své subtilní rysy.

Indexy na číselníku jsou tištěny několikanásobným tiskem, který navozuje vzhled plastičnosti. Ručky jsou modřeny speciální technologií. Na spodním safírovém skle v průhledu víka je vyryta stylizovaná silueta Atomového dómu spolu s konkrétním číslem limitované edice a popiskem "Hiroshima to Czech". Na japonské verzi, která bude určena pouze pro japonský trh, je popisek "Czech to Hiroshima".

ELTON hodinářská, a.s přispěje finanční částkou ve výši 5% z každého prodaného kusu hodinek na činnost památníku „Hiroshima Peace Memorial Hall for the Atomic Bomb Victims“ (Hirošimský památník míru).

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

13:21 Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se mezimě…