Padl český rekord - vědecký projekt překonal zábavu

27.11.2013 14:01

Nejúspěšnějším projektem českého (a slovenského) davového financování (crowdfundingu) se stal vědecký projekt. Fanoušci budoucí trojmístné základny Hydronaut DeepLab poslali během dvouměsíční sbírky autorům myšlenky celkem 368 284 Kč, čímž byl o téměř 65 000 Kč překonán dosavadní rekord, jehož držitelem byl známý zpěvák Xavier Baumaxa. V případě Hydronauta jde současně o vůbec první vědecký projekt u nás, který do crowdfundingu vstoupil.

Padl český rekord - vědecký projekt překonal zábavu
Foto: Startovac.cz
Popisek: Vnitřek trojmístné základny Hydronaut DeepLab

„Mám potřebu zařvat na Měsíc,“ líčí své pocity hlavní autor projektu Hydronaut Matyáš Šanda. „Před týdnem se zdálo, že to nedopadne, a nakonec výsledek předčil všechna očekávání.“

Šanda se svými kolegy a kamarády ve svém volném času staví základnu Hydronaut DeepLab už tři roky. Za tu dobu se jim podařilo vytvořit základní skelet o hmotnosti cca 30t. Jeho dokončení a ponoření pod hladinu umožní právě úspěšně ukončená sbírka.

Dokončení tohoto projektu umožnila sbírka, k jejímuž vzniku dal podnět vědecko-populární pořad Meteor Českého rozhlasu. „Od počátku to byl experiment,“ říká autor Meteoru, Marek Janáč. „Chtěl jsem zjistit, zda jsou lidé ochotni vědu aktivně podpořit. Překvapilo mne, že zájem je tak veliký, což je především výborný signál pro vědu jako takovou. Lidé mají chuť podpořit dobrou myšlenku. Z crowdfundingu se tak v některých případech může stát doplňkový zdroj financování výjimečných projektů i nástroj užší komunikace mezi vědci a veřejností,“ dodává Janáč.

Projekt byl realizován s pomocí crowdfundingového serveru Startovac.cz. „Sbírky na podporu Hydronauta se během 60 dnů zúčastnilo 211 jednotlivých donátorů/startérů,“ podotýká Martin Brykner ze Startovače. „Tito lidé přispěli částkami od 46 Kč do 50 000 Kč. Na Startovači ani jiném podobném serveru u nás se ještě vyšší částku nepodařilo nikomu vybrat. Do budoucna je to určitě velmi dobrý signál každému, kdo má zajímavý nápad. Hydronaut dokázal, že k vybrání opravdu vysoké částky nepotřebujete nutně být známá osobnost s mnoha tisíci fanoušky a followers na sociálních sítích. Toto může kreativní lidi všech generací velmi motivovat.“

Crowdfunding (peněžní podpora davem) je způsob financování, kde lidé přispívají drobnými částkami na podporu projektu, který se jim líbí a dávají mu tak mnohdy jednu z mála šancí na uskutečnění. Ve světě už tímto způsobem byly realizovány i projekty za miliony dolarů. V Česku jde stále ještě o novinku.

Projekt Hydronaut DeepLab vychází z principu potápěčského zvonu, který umožní až několikaměsíční pobyt ve středních hloubkách 30-40 m pod hladinou. Díky projektu bude možné provádět v Česku výzkumy hned v několika vědeckých a technologických oborech (medicíny, psychologie, biologie nebo botaniky, až po vývoj technologií a materiálů. Na výzkumech se podílí Fakulta tělesné výchovy a sportu, Botanický ústav AV nebo Ústav leteckého zdravotnictví.
O spolupráci projevili zájem zástupci Evropské kosmické agentury (ESA), České kosmické kanceláře a dalších partnerů, kteří v podvodní základně chtějí zkoumat lidské chování ve stresových situacích a dlouhodobém odloučení od civilizace.

Celkové náklady na dokončení ponorné laboratoře odhaduje jeho konstruktér Matyáš Šanda na 3,1 mil. Kč, přičemž výnos současné sbírky představuje něco přes 10 procent. Všechno ostatní, zejména materiály a zařízení, si budou muset i nadále opatřit autoři projektu vlastními silami. Pokud vše půjde hladce, první ponor čeká Hydronaut DeepLab na podzim 2014.

Hydronaut je první vědecký projekt, který u nás byl podpořen crowdfundingem. O pouhý týden později doběhne druhý, zaměřený na výzkum Sexuálního imprintingu. S podporou Meteoru jej přihlásila mladá antropoložka Zuzana Štěrbová z 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Do ukončení jejího projektu zbývá právě týden a fanoušci jí již poslali 20 950 Kč, což je 42% cílové částky. Zuzana Štěrbová chce studovat takzvaný sexuální imprinting – období dětství, kdy si do mysli vtiskneme svého rodiče opačného pohlaví. V dospělosti se pro nás tento otisk stává důležitým při výběru životního partnera. Buď preferujeme stejné nebo opačné typy. Výzkum může do budoucna pomoci lidem, kteří v životě prožili trauma, jež je poznamená na celý život. Čas na výběr peněz pro tuto aktivitu skončí ve středu 4. prosince v 8:00 ráno.

Meteor je vědecko-populární pořad Českého rozhlasu Dvojky. Specializuje se na netradiční popularizaci české i světové vědy. Jeho mikrofony asistovaly mnoha významným objevům. Podporuje činnost českých vědců. S jeho pomocí se během čtyř měsíců roku 2013 podařilo zapojit veřejnost do vědeckého projektu mapování dialektů Strnada obecného a více než zdvojnásobit dosavadní počet dat. inicioval crowdfundingový projekt, kterým zjišťuje ochotu veřejnosti participovat přímo na podpoře vědeckých projektů.

Startovac.cz je nejmladší český crowdfundingový portál, který byl spuštěn v dubnu 2013. Do této chvíle bylo pomocí portálu realizováno dvacet pět úspěšných projektů, převážně debutujících autorů. Nejúspěšnější dosavadní kampaní byl projekt mladého týmu Indian TV, kteří vybrali více jak pětinásobek požadované částky a splnili svůj cíl na 552%. Startovac.cz jako jediná platforma v Česku vrací podporovatelům 100% částky v případě, že je projekt neúspěšný.

Více informací o projektech na:

Hydronaut https://www.startovac.cz/projekty/hydronaut-deeplab/
Sexuální imprinting https://www.startovac.cz/projekty/vyzkum-sexualniho-imprintingu/
Meteor meteor.rozhlas.cz
Startovač startovac.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…