Pardubice: Rada Pardubického kraje schválila záměr fúze nemocnic

06.12.2013 11:05

Pardubice (5. 12. 2013) – Rada Pardubického kraje dnes schválila záměr fúze nemocnic akutní péče Pardubického kraje do jednoho celku k 1. červenci 2014. Reagovala tak na doporučení představenstev nemocnic a analýzy nezávislých odborníků. Do 6. února připraví kraj spolu s představenstvy varianty navýšení základního kapitálu nemocnic, které předloží jednání Zastupitelstva Pardubického kraje 27. února.

Pardubice: Rada Pardubického kraje schválila záměr fúze nemocnic
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

„Právě navýšení základního kapitálu je hlavním důvodem, proč zastupitelstvo dostane 19. prosince pouze obsáhlou informativní zprávu o stavu příprav fúze. Aktualizovaný materiál včetně konkrétního řešení navýšení základního kapitálu předložíme v závěru února,“ uvedl 1. náměstek hejtmana Roman Línek a pokračoval: „Jako radní jsme se ale plně postavili za to, že v tuto chvíli by se navýšení kapitálu určitě neřešilo formou vkládání nemovitostí do společnosti.“

To, že jsou zásadní změny nutné, dokládá nepříznivá ekonomická situace ve zdravotnických zařízeních Pardubického kraje. Jejich kumulovaná ztráta se pohybuje kolem částky 300 milionů korun. „Pokud bychom nyní nic neudělali, zadlužení nemocnic by se v nejbližší době začalo kriticky zhoršovat. Pardubický kraj odmítá privatizaci svých nemocnic a zároveň se poučil ze situace v některých dalších krajích, ke se zadlužení nemocnic šplhá až k jedné miliardě korun,“ komentoval dnešní rozhodnutí rady Roman Línek.

Řízení nemocnic bude jednodušší

Představenstvo navrhuje organizačně jednodušší řízení pěti nemocnic jako jednoho subjektu s jedním představenstvem - namísto současných pěti - a s jednou dozorčí radou. Tím bude nastaven operativní vztah k vlastníkovi. „Přínosem bude organizačně jednodušší řízení jedné firmy a širší možnosti pro rozvoj kvalitní a dostupné zdravotní péče,“ vysvětlil předseda představenstva Pavel Havíř.

Výhodou bude jednotné centrální řízení ekonomiky; spojení do celku zlepšuje řízení nákladů a zajistí jednotnou personální politiku včetně udržení kvalitního zdravotnického personálu, který je hlavní součástí zdravotní péče. V návrhu je jedna společná vnitřní organizační jednotka pro obslužné a technické činnosti. Úspory přinesou společné nákupy zdravotnických prostředků, materiálů i techniky.

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pardubickykraj.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…