Pardubická nemocnice: Primářka Fořtová získala nejvýznamnější ocenění

05.10.2017 7:36

Emeritní primářka anesteziologicko-resuscitačního oddělení Pardubické nemocnice Magdalena Fořtová dosáhla velké pocty. Na nedávném XXIV. kongresu České společnosti anesteziologie, resuscitace a intenzívní medicíny v Brně převzala Medaili Františka Celestýna Opitze za celoživotní zásluhy a významný přínos k rozvoji oboru. Jedná se o nejvýznamnější ocenění udělované touto odbornou společností.

Pardubická nemocnice: Primářka Fořtová získala nejvýznamnější ocenění
Foto: nempk.cz
Popisek: Krajská nemocnice Pardubice

„V Pardubické nemocnici, kde pracuje přes čtyřicet let, odvedla Magdalena Fořtová obrovský kus práce. A jsem moc ráda, že stále odvádí a že je zkušenou oporou pro mladé kolegy. Pokračovala v rozvoji anesteziologicko-resuscitačního oddělení, který nastartoval její předchůdce Zdeněk Křivánek. Pod jejím vedením pokračoval vzestup tohoto pracoviště. Velmi si její práce vážím. A nejenom já, o čemž svědčí získané ocenění. Z celého srdce ji gratuluji,“ pronesla ředitelka Pardubické a Chrudimské nemocnice Štěpánka Fraňková.

Magdalena Fořtová nastoupila do nemocnice v Pardubicích v listopadu 1976. Více než deset let byla zástupkyní primáře Zdeňka Křivánka. Po jeho náhlém úmrtí byla v září 2002 dočasně pověřena vedením oddělení. Oficiálně byla do funkce jmenována k 1. únoru 2003, působila v ní do konce dubna 2016. Zároveň byla také vůdčí postavou organizačního týmu, který každé dva roky pořádal anesteziologickou konferenci Křivánkovy dny.

Za svou dlouholetou významnou práci a odbornou činnost byla v minulosti již dvakrát oceněna Českou společnosti anesteziologie, resuscitace a intenzívní medicíny (ČSARIM). V roce 2012 získala čestné uznání za celoživotní práci v oboru a významný přínos k jeho rozvoji, předloni jí bylo uděleno čestné členství ČSARIM. Nyní obdržela Medaili Františka Celestýna Opitze.

„Získaného ocenění si velmi vážím. Je to takové pohlazení na duši, dobrý pocit, že ta léta mé práce byla prospěšná. Medaili Františka Celestýna Opitze nemá mnoho anesteziologů, o to je její získání cennější. Předání ceny z rukou našich předních představitelů oboru, profesora Karla Cvachovce a profesora Pavla Ševčíka, na slavnostním zahájení kongresu bylo pro mne velkou poctou,“ řekla emeritní primářka Fořtová.

Medaili Františka Celestýna Opitze uděluje ČSARIM od roku 2007. Získávají ji přední čeští lékaři, kteří ve svém profesním životě vykonali záslužnou odbornou i organizační práci. Vůbec prvním držitelem se stal profesor Jiří Pokorný, který téměř tři desetiletí vedl Kliniku anesteziologie a resuscitace Fakultní nemocnice Motol.

Nejvýznamnější ocenění udělované ČSARIM nese jméno muže, který je považován za zakladatele evropské anesteziologie. Člen Řádu milosrdných bratří František Celestýn Opitz jako první v Čechách provedl operaci v narkóze a otevřel tak nové možnosti celé lékařské vědě, zejména chirurgii. Stalo se tak 7. února 1847 v pražské nemocnici Milosrdných bratří (nyní Na Františku), kdy pacientce prováděl amputaci ruky rozdrcené mandlem. Použil éter stejně jako americký zubař William G. Morton, který provedl vůbec první anestézii na světě v americkém Bostonu o pouhé čtyři měsíce dříve než Opitz.

Po řadě úspěšných anestézií nabídla Vídeňská univerzita Opitzovi doktorská studia chirurgie, která přijal. V metropoli monarchie získal doktorát z chirurgie, léčil i císařskou rodinu. Roku 1849 mu byl císařem propůjčen zlatý kříž za zásluhy a v roce 1866 krátce před úmrtím také rytířský kříž řádu Františka Josefa I.

Jeho jméno nenese pouze ocenění České společnosti anesteziologie, resuscitace a intenzívní medicíny. Řád milosrdných bratří od roku 2010 uděluje Cenu Františka Celestýna Opitze za vzornou a nezištnou péči o nemocné a potřebné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…