Pardubický kraj: Žáky a učitele vystřídali zedníci a elektrikáři, školy čekají rekordní investice

06.07.2014 18:42

Jen co naposledy zazvonil školní zvonek ve třídách středních škol a učilišť, nastěhovali se do nich údržbáři, zedníci a někde také elektrikáři. Pardubický kraj využívá na opravy a modernizace škol a školských zařízení jak vlastní prostředky, tak evropské fondy. V letošním roce v rekordní výši.

Pardubický kraj: Žáky a učitele vystřídali zedníci a elektrikáři, školy čekají rekordní investice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Netolický, hejtman Pardubického kraje

„Z krajského rozpočtu jde letos na investice, opravy a údržbu našich škol 51 milionů korun.  Navíc jsme získali podporu pro šest projektů z  Regionálního operačního programu v celkové hodnotě téměř 106 milionů korun. Na jejich financování se podílíme 15 až 20 procenty z vlastních prostředků,“ shrnul hejtman Martin Netolický a pokračoval: „Dalších deset škol se dočká zateplení, v tomto případě využíváme peníze z Operačního programu Životní prostředí. Letos se pracuje na čtyřech školách, kde je celková investice 82 milionů korun a šest škol má schválené projekty za 264 milionů. Z toho hradí kraj většinou téměř polovinu nákladů a Evropská unie zbytek. Investice do školství v našem kraji v letošním a  příštím roce tedy překročí půl miliardy korun,“ doplnil hejtman.

Největší investiční akcí kraje je kompletní rekonstrukce elektroinstalace a pomocných slaboproudých sítí na Střední průmyslové škole elektrotechnické a VOŠ Pardubice. Celkové náklady akce jsou vyčísleny na 57 milionů korun, letos se proinvestuje 20 milionů, další práce budou pokračovat ve dvou následujících letech. Zároveň bude v letošním roce na této škole opravena prosklená stěna schodiště, která je v havarijním stavu.

Kraj také financuje rekonstrukci výměníkové stanice včetně rozvodů na Střední průmyslové škole stavební v Pardubicích za 6,5 milionu korun a dokončení rekonstrukce elektroinstalace na Střední škole potravinářství a služeb v Pardubicích za 5,5 milionu korun. K větším investicím patří i třímilionová rekonstrukce kotelny na Gymnáziu Svitavy.

Nové dílny, skleníky i hřiště na požární sport

„V rámci Regionálního operačního programu získal Pardubický kraj podporu pro šest projektů z oblasti školství, tři skončí v letošním roce a tři v příštím,“ informovala náměstkyně hejtmana Jana Pernicová. Dostavěno už mají na chemické průmyslovce v Pardubicích, kde je hotová modernizace učeben a laboratoří a čeká je kolaudace venkovního sportovního hřiště pro nácvik výškových prací a pro požární sport. Část vnitřního vybavení Vzdělávacího centra chemie, biologie a požární ochrany je dodána a na další část ještě probíhají výběrová řízení. Celkové náklady jsou 28 milionů korun.

Na chrudimské průmyslovce budují Strojírensko-technické centrum. Jeho stavební část v Chrudimi byla zkolaudována začátkem července a během prázdnin budou vybaveny jednotlivé dílny. Také ve Vysokém Mýtě je hotovo a nyní tu instalují hydraulický trenažér. To vše stálo 26 milionů korun.

V Litomyšli je vybudováno Zahradnické a technické centrum za sedm milionů korun. Byly rekonstruovány dílny floristiky a haly mechanizace pro obrábění. Vzniklo i venkovní arboretum, skleník, pracoviště pro chov exotických zvířat a ryb, a nové voliéry. V létě tu dokončí vybavování vnitřním zařízením.

U zbylých tří projektů – Vzdělávacího centra na školním statku Vestec, v Odborném učilišti Chroustovice a v Zemědělské a veterinární škole Lanškroun nyní Pardubický kraj uzavírá smlouvy na stavební části projektů a předává staveniště jednotlivým zhotovitelům. Zároveň připravuje výběrová řízení na vnitřní vybavení odborných učeben.

Zateplení se dočká deset škol

Výměna oken a zateplení obvodových plášťů budov a střech hrazená za pomoci Operačního programu Životní prostředí čeká v nejbližší době čtyři školy v kraji. Týká se to Gymnázia Moravská Třebová (12 milionů korun), Gymnázia Svitavy (22 milionů korun) Střední školy automobilní v Ústí nad Orlicí (13  milionů korun) a Střední průmyslové školy chemické v Pardubicích (34 milionů korun). Termín dokončení je září letošního roku. V nové výzvě Operačního programu Životní prostředí uspělo ještě dalších šest škol s projekty celkem za 264 milionů korun, ty jsou však zatím ve stadiu výběrových řízení na zhotovitele stavby a stavět se začne letos na podzim.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pardubickykraj.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…