Pardubický kraj: Zodpovědné firmy nabízejí práci sociálním podnikům

21.06.2018 10:02

Regionální kancelář CzechInvestu ve spolupráci s Pardubickým krajem a Českou abilympijskou asociací uspořádala v Integračním centru Kosatec poprvé v České republice pilotní seznamovací akci pod názvem „Social Market Forum“.

Pardubický kraj: Zodpovědné firmy nabízejí práci sociálním podnikům
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Základní podoba loga Pardubického kraje.

17 sociálních podniků a 13 obvykle velkých průmyslových zaměstnavatelů dostalo šanci se vzájemně v šestiminutových intervalech seznámit, představit své služby a výrobky a pokusit se nalézt prostor pro spolupráci. Akce, která byla první svého druhu v České republice.

„Domníváme se, že je tu jakási mezera, kdy firmy a sociální podniky mohou najít společnou řeč a mnohdy jsou kousek od sebe, ale neznají se. Na evropské úrovni již taková spolupráce funguje“, říká Tomáš Vlasák z pardubické kanceláře CzechInvestu. „Pardubický kraj dotačně podporuje sociální podniky už čtvrtým rokem a toto setkání dává jejich rozvoji další rozměr. Všichni tady dostávají jedinečnou šanci nabízet a poptávat, co právě potřebují, a věřím, že se v řadě případů tyto dva světy mohou protnout,“ komentuje setkání radní Pardubického kraje pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola.

Velké podniky, které dnes trpí nedostatkem pracovní síly, si mohly u nových partnerů objednat například kompletační a jednoduché montážní práce, úklidové služby, catering nebo péči o zeleň. Rovněž jim byly nabídnuty výrobky šicích, truhlářských nebo pekařských dílen z provozů, ve kterých pracují různě znevýhodnění zaměstnanci.

Díky zvolené formě „speed datingu“ se stihli zástupci obou stran seznámit a pobavit každý s každým. Na 250 uskutečněných jednání pak počet zaokrouhlily konzultace zúčastněných se zástupci Úřadu práce, CIRI a CzechInvestu. Šestiminutový limit na jedno setkání se ukázal jako dostatečně krátký na to, aby akce netrvala celý den, a současně dost dlouhý, aby se oba partneři stihli představit a vyměnit základní informace o nabídce a poptávce.

Pro většinu zúčastněných firem není společenská odpovědnost prázdným pojmem a často sponzorují sociálně prospěšné aktivity, na tomto fóru však sociální podniky nevystupovaly jako žadatelé o příspěvek, ale jako rovnocenní obchodní partneři. To také obě strany v závěrečném hodnocení velmi oceňovaly. Velký přínos takového setkání vidí i manažer Chráněných dílen Fokus Vysočina pan Zdeněk Vacek: „Vítáme možnost se sejít s firmami v neutrálním prostředí, zástupci firem zde fungují jinak, než když je sami jedeme oslovit, navíc tolik jednání bychom nestihli s naší další pracovní náplní ani za několik měsíců. Máme radost, že firmy mají povědomí, co sociální firma je a že se snažíme pomáhat lidem. Reflektuji zde i takového ducha zodpovědnosti vůči společnosti“.

Nápad na pořádání této akce vznikl v regionální kanceláři CzechInvestu v Pardubicích zhruba před rokem, ale teprve po podrobnějším seznámení s prostředím sociálních podniků, jejich možnostmi, a naopak potřeb velkých firem, a po nalezení vhodných spolupracujících partnerů bylo možno přistoupit k realizaci akce. Vzhledem k nadšení, se kterým se všichni účastníci zapojili do vzájemného představování a zároveň kázni, kterou museli projevit při střídání u jednotlivých partnerů, plánujeme podobné akce pořádat i nadále a předpokládáme jejich rozšíření i do dalších regionů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

16:08 Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

V pátek 19. dubna 2024 se na území České republiky uskutečnila celoevropská dopravně bezpečnostní ak…