Pardubický kraj dostane 280 milionů na opravy vozovek a mostů. Svolal podnikatele, věc má totiž háček

12.04.2015 17:01

Krajská hospodářská komora Pardubického kraje ve spolupráci s náměstkem hejtmana Pardubického kraje Jaromírem Duškem svolala podnikatele v oblasti dopravy. Cíl jediný – výzva směrem ke stavebním firmám, aby kraji aktivní účastí pomohly k rychlé a kvalitní realizaci připravených staveb. Jakékoliv komplikace a zdržení v přípravě nebo při realizaci staveb by znamenaly vyřazení stavby ze zásobníku projektů a riziko, že se peníze budou muset vrátit.

Pardubický kraj dostane 280 milionů na opravy vozovek a mostů. Svolal podnikatele, věc má totiž háček
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaromír Dušek

Do Pardubického kraje by ještě letos mělo z rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury přijít na 280 milionů korun, kraj k tomu přidá dalších dvacet až čtyřicet milionů korun. Všechny tyto finanční prostředky budou investovány do oprav živičných krytů a mostů na silnicích II. a III. třídy. Má to však i jeden háček, peníze musí být vyčerpány ještě v letošním roce. „Je to po delší době, kdy můžeme ve větším měřítku investovat do krajských silnic. Je to příležitost stabilní práce pro firmy z regionu. Nemůžeme si dovolit vracet nevyčerpané prostředky, které nám stát nabízí,“ prohlásil náměstek hejtmana Pardubického kraje zodpovědný za dopravu Jaromír Dušek s tím, že podobné peníze by kraj mohl v případě úspěšné realizace letošního projektů získat i v roce 2016. Přípravou výběrových řízení a další náležitostí je pověřena příspěvková organizace kraje Správa a údržba silnic Pardubického kraje.

Mimo státních dotací stále ještě dobíhají projekty financované z evropských zdrojů, jedná se o projekty v celkové částce cca 730 milionů korun. „Připravujeme už také projekty do dalšího plánovacího období, byť o operačních programech Česká republika s Bruselem ještě jedná. Máme ale příslib, že první projekty budeme moci podávat už letos,“ dodal Jaromír Dušek. Pardubický kraj má už některé projekty připraveny, na část z nich už jsou vydána i stavební povolení. S jejich realizací by se mohlo teoreticky začít už v příštím roce.

Na jednání však Krajská hospodářská komora i Pardubický kraj narazily i na problém současné zdlouhavé legislativy výběrových řízení. „Krajská hospodářská komora se angažuje v tom, že dává podněty kraji jak vypisovat výběrová řízení tak, aby dosáhl rychlé a kvalitní realizace investiční akce a také aby vše bylo podle zákona bez dalších prodlení. Je to určité vodítko i pro další zakázky v budoucnu,“ dodal předseda představenstva Krajské hospodářské komory Pardubického kraje Jiří Doležal. Právě o legislativě a pravidlech veřejných zakázek nakonec podnikatelé diskutovali nejvíce. Zájem firem z regionu na realizaci zakázek v Pardubickém kraji je, kapacity i technologie mají. Jediné kritérium cena je však podle nich nedostačující. „Naší snahou je riziko nevyčerpání dotací co nejvíce snížit. Máme zájem na tom, abychom zbytečně výběrová řízení neprotahovali a právě tady je spolupráce s firmami klíčová,“ uzavřel ředitel Správy a údržby silnic Pardubického kraje Miroslav Němec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pardubickykraj.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Podnikatelé a obce doporučují místo vracení PET lahví v obchodech využít síť žlutých popelnic

10:17 Hospodářská komora: Podnikatelé a obce doporučují místo vracení PET lahví v obchodech využít síť žlutých popelnic

Pokud by se povedlo zavést v Česku moderní zálohovací systém na PET lahve s využitím QR kódu, občané…