Písecká nutriční ambulance pomáhá pacientům s poruchami výživy

24.11.2014 16:46

Specializovaná nutriční ambulance v písecké nemocnici pečuje o pacienty s poruchami příjmu potravy nebo s podvýživou. Každý měsíc zde ošetří stovku pacientů nebo jim předepíší výživu. Mezi klienty ambulance patří i nemocní z ústavů sociální péče a domovů pro seniory.

Písecká nutriční ambulance pomáhá pacientům s poruchami výživy
Foto: Písecká nemocnice
Popisek: Písecká nemocnice

Písecká nutriční ambulance poskytuje své služby klientům se špatným stavem výživy. Jsou to nejen pacienti s onkologickým onemocněním, jako je celá řada nádorů ovlivňujících stav výživy a působící polykací potíže (zejména nádory ústní a krční oblasti), ale i s neurologickými chorobami (Alzheimerova a další demence, stavy po cévních mozkových příhodách, amyotrofická laterální skleróza a další) a také pacienti odeslaní z gastroenterologie a chirurgie (Crohnova choroba, ulcerózní kolitida, stavy po operacích zažívacího traktu s odnětím rozsáhlé části tenkého a tlustého střeva, pacienti s umělým vyústěním žaludku - PEG). Na ambulanci pacienty vyšetří a součástí je také rozbor jídelníčku, propočtení příjmu jednotlivých živin a energie a určení nutričních potřeb každého konkrétního pacienta.

„Možnosti zlepšení stavu výživy, odborně nutriční podpory, jsou v zásadě dvě: doplňková výživa určená k popíjení pro pacienty, kteří mohou přijímat potravu či alespoň tekutiny ústy, a úplná výživa podávaná sondou zavedenou do žaludku nebo umělým vyústěním žaludku, takzvaná perkutánní endoskopická gastrostomie – PEG. Oba typy výživy lze při splnění indikačních kritérií předepsat na recept, který hradí zdravotní pojišťovny a pacient doplácí jen malou část, nebo je výživa bez doplatku,“ vysvětluje primář Oddělení klinické biochemie Nemocnice Písek, a. s., MUDr. Pavel Malina. Ten v ambulanci, která je součástí tohoto oddělení, pracuje jako lékař s funkční licencí České lékařské komory a atestacemi z oborů vnitřní lékařství, klinická biochemie a klinická výživa a intenzivní metabolická péče. Spolu s ním se o pacienty starají sestry Lenka Nimburská a Eva Stallerová a nutriční terapeutka Vendula Bendová.

K vyšetření v ambulanci je třeba se objednat na telefonním čísle 382772124. Pro telefonické konzultace s lékařem je ve středu a pátek mezi 13. a 14. hodinou k dispozici telefonní číslo 382772135. Provozní doba ambulance je ve středu a v pátek od 12:30 do 15 hod. K vyšetření je třeba mít žádanku od praktického lékaře a lékařské zprávy - ambulantní nebo z hospitalizace. „V případě, že se pacient nemůže fyzicky dostavit k vyšetření s ohledem na svůj zdravotní stav (pokročilá demence, pokročilé nádorové onemocnění), je možno výživu výjimečně předepsat na podkladě údajů od praktického lékaře a dalších zpráv,“ dodává primář MUDr. Pavel Malina.

Nutriční ambulance Nemocnice Písek, a. s., funguje od roku 2008 a v oboru klinická výživa zajišťuje nadregionální péči. Na jihu Čech působí již jenom dvě další taková specializovaná pracoviště v Táboře a v Českých Budějovicích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…