Podnikatelé vyčerpali z Operačního programu Podnikání více než 11 miliard

19.10.2014 11:34

Čeští podnikatelé vyčerpali z Operačního programu Podnikání a inovace (OPPI) od začátku roku již 11,1 miliardy korun v rámci žádostí o platbu na realizaci jejich projektů. Meziroční nárůst za stejné sledované období je vyšší o více než 2,6 mld. Kč. OPPI se tak řadí k nejefektivnějším operačním programům v ČR z pohledu čerpání. Aktuálním tématem evropských dotací se mimo rychlého čerpání stává rovněž maximální dočerpání programu.

Podnikatelé vyčerpali z Operačního programu Podnikání více než 11 miliard
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) se snaží v rámci OPPI dostat sto procent svěřených prostředků k příjemcům. Proto vyhlásilo v červnu výzvy z programů Rozvoj a Potenciál, kde v současné době probíhá vyhodnocování, aby mohli podnikatelé začít svoje záměry realizovat ještě na podzim. Mezi podnikateli jsou tyto programy oblíbené, jelikož se zaměřují jak na high-tech vývojová a výzkumná pracoviště ve firmách, tak na nákup zařízení pro malé a střední podniky.

S ohledem na blížící se konec programovacího období a nutnost vypořádat všechny projekty v realizaci v průběhu roku 2015, zavádí Ministerstvo průmyslu a obchodu řadu opatření vedoucí ke zrychlení čerpání. Jedním z těchto kroků je i zahájení řízení o odnětí dotace u projektů, které mají zásadní problémy s realizací termínů nebo projektových cílů.

„MPO se jako řídící orgán operačního programu snaží těmito kroky udržet tempo čerpání, protože nechceme dopustit žádnou ztrátu svěřených prostředků ze strany EU. OPPI patří k nejefektivněji čerpaným programům v České republice a my chceme, aby tomu tak zůstalo. Hodláme proto dočerpat Operační program Podnikání a inovace na maximum a dostat k podnikatelům veškeré zdroje přidělené EU na tento program,“ uvádí náměstek ministra pro oblast evropských fondů, výzkumu a vývoje Tomáš Novotný.

Cílem je získat prostředky z těchto uvolněných projektů na nové projekty ze zásobníků, které se tvoří v programech Rozvoj a Potenciál, a umožnit tak realizovat jiné rychloobrátkové projekty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo průmyslu a obchodu

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…