Poprvé v ZOO Liberec sedí na vejcích 2 páry orlosupa bradatého

18.02.2017 15:45

ZOO Liberec se dlouhodobě podílí na projektu repatriace orlosupa bradatého, do kterého se zapojila již v roce 1986 se svým chovným párem Boženou a Verneriem - zvaným Pištou. Za třicet let bylo vypuštěno zpět do volné přírody celkem třináct mláďat tohoto rodičovského páru.

Poprvé v ZOO Liberec sedí na vejcích 2 páry orlosupa bradatého
Foto: ZOO Liberec
Popisek: orlosup bradatý

Až do této doby byla Božena s Pištou náš jediný chovný pár. Před několika dny však nový mladý pár snesl své první vejce. Jedná se o velmi unikátní případ, protože k páření došlo již v pěti letech života. Běžně tento druh dravce poprvé hnízdí ve věku deseti let.

Vzhledem k tomu, že orlosupi mohou hnízdit přibližně 40 let, jedná se o pár, který je obrovskou nadějí pro celý vypouštěcí program.

Samice mladého páru je odchovem Boženy a Pišty a stejně starý samec pochází z Rakouska. Na sneseném vejci se mladí rodiče pravidelně střídají, ale až za dva týdny budeme vědět, zda je jejich první vejce oplozené či nikoliv.

Na vejcích v současnosti sedí i starší chovný pár. Dva hnízdící páry tohoto vzácného dravce mají v celé Evropě kromě ZOO Liberec pouze v zoologické zahradě v Ostravě. Česká Republika se tudíž stala zásadním chovatelem pro tento celý repatriační program. V zoologických zahradách letos hnízdí celkem 11 párů a více než třetina párů tohoto druhu je tedy v českých zoologických zahradách.

Odchovaná mláďata by byla pravděpodobně vypuštěna zpět do volné přírody, ze které byl tento druh opeřence počátkem dvacátého století vyhuben. 

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…