Povedlo se – zachránit, opravit, objevit či prezentovat. NPÚ to ocení novou cenou Patrimonium pro futuro

03.06.2014 23:05

Národní památkový ústav (NPÚ) se rozhodl upozornit na pozitivní příklady a příběhy v oblasti památkové péče, ukázat, co se povedlo, a ocenit ty, kteří se o to přičinili.

Povedlo se – zachránit, opravit, objevit či prezentovat. NPÚ to ocení novou cenou Patrimonium pro futuro
Foto: NPÚ
Popisek: Národní památkový ústav

Vyhlašuje proto první ročník Ceny Národního památkového ústavu Patrimonium pro futuro (dědictví pro budoucnost), jež vyzdvihne zásluhy o záchranu kulturních památek, významné objevy a nálezy, příklady kvalitních oprav či restaurování a úspěšné prezentace kulturního dědictví.

Ocenění, které Národní památkový ústav vyhlašuje jako příspěvková organizace ministerstva kultury pověřená oblastí záchrany a rozvíjení hodnot památkového fondu na území České republiky, ocení tímto způsobem úspěšné počiny v oblasti péče o kulturní dědictví letos poprvé. Zhodnotí počiny realizované v roce 2013 a vyzdvihne příklady dobré praxe ve čtyřech kategoriích:

Obnova památky/ restaurování: Příkladné a zdařilé restaurování kulturní památky či její části – výtvarného díla, uměleckořemeslného díla.

Objev, nález roku: Významný objev na památce, objev do té doby neznámého objektu, předmětu kulturní hodnoty, archeologický objev, autorské určení díla apod.

Prezentace hodnot: Výstava, nová instalace, publikace, mediální odborná prezentace apod.

Záchrana a obnova památky: Záchrana součásti kulturního dědictví na poslední chvíli nezištnou iniciativou, koupí, mobilizací dobrovolníků apod.

  

„Cílem vyhlášení ceny Národního památkového ústavu Patrimonium pro futuro je podpořit vlastníky kulturních památek a další, kteří se v péči o kulturní dědictví angažují. Rádi bychom tímto způsobem ocenili všechny, kteří vnímají památky a jejich kulturní potenciál jako nezpochybnitelnou hodnotu, uvědomují si význam kulturního dědictví pro naši identitu a prostředí života a přistupují zodpovědně k jeho zachování. Národní památkový ústav chce přitom i do budoucna vlastníky kulturních památek v jejich úsilí provázet, poskytovat jim odbornou a metodickou pomoc a podporovat přesvědčení, že investice do památek mají smysl. Věříme, že ocenění bude podnětem k hlubšímu zájmu veřejnosti o podstatu a principy památkové péče a inspirací pro další pozitivní kroky v této oblasti,“ vysvětlila Naďa Goryczková, generální ředitelka Národního památkového ústavu.

Nominace do celostátního kola ocenění uzavřel Národní památkový ústav v květnu. Za každý kraj mohli odborníci NPÚ, garantující památkovou péči v jednotlivých regionech, vybrat maximálně dva zástupce pro každou oceňovanou kategorii. Ve výsledku se sešlo celkem 28 kandidátů. Ve všech kategoriích převažují nominace duchovních staveb (kostely, drobné sakrální stavby, ale také synagogy), druhou nejčastěji zastoupenou skupinou jsou obytné budovy – hrady, resp. zříceniny (Nový hrad u Kunratic, Starý Světlov na Kroměřížsku, Brandýs nad Orlicí), zámky (Litomyšl, Trpisty) i městské či venkovské obytné domy (Karlova polovina vily bratří Čapků soupeří například s pozdně-středověkou vesnickou usedlostí v Žitovlicích a vodním mlýnem v obci Rybníky na Znojemsku).

Zastoupeny jsou však i méně obvyklé tipy památek – v kategorii „objev roku“ je nominován systém historických dřevěných výpustí rybníku Jordán v Táboře, v kategorii „prezentace hodnot“ zase výstava Opavské hradby. Celkový přehled nominovaných uvádíme v příloze, příběhy z jednotlivých kategorií představíme detailněji v samostatné tiskové zprávě.

O vítězích jednotlivých kategorií bude v průběhu června rozhodovat komise hodnotitelů sestavená z členů vědecké rady NPÚ, ICOMOS (International council on Monuments and Sites) a dalších spolupracujících institucí. Členové komise vypracují posudky na jednotlivé vítěze krajských kol a na společném zasedání za předsednictví generální ředitelky NPÚ Nadi Goryczkové informace vyhodnotí a navrhnou vítěze.

Cenu v podobě diplomu a pamětní plakety, jejíž podobu navrhli studenti Střední uměleckoprůmyslové školy a Vyšší odborné školy v Jablonci nad Nisou, předá generální ředitelka Národního památkového ústavu Naďa Goryczková u příležitosti Dnů evropského kulturního dědictví v září tohoto roku. Výherci jednotlivých kategorií navíc získají roční předplatné odborného časopisu Zprávy památkové péče a roční rodinnou vstupenku na objekty ve správě Národního památkového ústavu.

Národní památkový ústav je největší příspěvkovou organizací Ministerstva kultury ČR. Současnými zákony, zejména pak zákonem památkovým, je mu svěřena řada odborných úkolů v oblasti státní památkové péče. Poskytuje např. odborné podklady pro rozhodnutí výkonných orgánů, metodicky působí na sjednocení přístupů v oblasti záchrany a rozvíjení hodnot památkového fondu na území ČR a vede jeho soupis. Aktivně zasahuje do procesu prohlašování jednotlivých věcí, objektů i území kulturními památkami ČR a zajišťuje v rámci svých možností jejich dokumentaci. V oblasti výkonu odborné složky památkové péče disponuje sítí 14 územních odborných pracovišť se sídlem v každém kraji. Jakožto vědecké pracoviště aktuálně pracuje na 29 projektech s příspěvkem z evropských grantů a 36 vědeckých projektech s příspěvkem od institucí České republiky. Věnuje se odborným školením v oblasti památkové péče. Ročně vydá zhruba 50 publikací. Odborné možnosti a znalosti zúročuje také v péči o více než 100 nemovitých kulturních památek, o něž se z pověření státu stará a které zpřístupňuje veřejnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…