Praha 7 jako nové kulturní centrum? Projekt Art District 7 dostává jasné obrysy

07.12.2016 21:20

V březnu tohoto roku podepsala Praha 7 s Institutem plánování a rozvoje hl. m. Prahy memorandum o spolupráci na pilotním projektu vzniku kulturní a kreativní čtvrti Art District 7.

Praha 7 jako nové kulturní centrum? Projekt Art District 7 dostává jasné obrysy
Foto: iprpraha.cz
Popisek: IPR Praha - logo

IPR na základě zadání sedmé městské části zpracoval studii proveditelnosti, která odpovídá na otázky, jaké kroky povedou ke vzniku Art Districtu a jaké jsou předpoklady pro to, aby se Praha 7 stala kulturním centrem hlavního města.

„Praha 7 je krásnou městskou částí, která patří mezi kulturně nejživější místa našeho hlavního města. Snad každý si ze zdejší bohaté a různorodé kulturní nabídky dokáže vybrat něco, co jej osloví. Cílem radnice je vytvářet co nejpříznivější prostředí místním divadlům, galeriím a ostatním kulturním aktérům, a společně rozvíjet živou a fungující kulturní čtvrť,“ uvedl starosta Prahy 7 Jan Čižinský (PRAHA 7 SOBĚ).
  
Na základě Strategického plánu Prahy 7, který označuje kulturu jako jednu z klíčových oblastí pro rozvoj městské části, bylo v březnu tohoto roku podepsáno memorandum mezi sedmou městskou částí a Institutem plánování a rozvoje hl. m. Prahy. Na jeho základě se začal rodit pilotní projekt kulturní čtvrti Art District 7, který má potenciál stát se průkopníkem v oblasti přístupu místní samosprávy k podpoře kultury a ke kultivaci živé kulturní nabídky ve veřejném prostoru.

„Základem spolupráce na projektu Art District 7 jsou pravidelná setkání kulturních aktérů. Díky nim se nám již podařilo zrealizovat několik vytýčených cílů. V průběhu celého roku probíhá podpora kulturních a komunitních aktivit formou dotací, které jsme navýšili z původních 120 tisíc na 2,2 milionů. Dále aktivně propojujeme školy a školky s kulturními institucemi, aby děti chodily v rámci výuky za kulturou po Praze 7. Nevyužité či chátrající objekty nabízíme k využití na pop-up kulturní akce. Podporujeme události, do kterých se zapojuje více aktérů z Prahy 7, jako jsou Máme otevřeno nebo Divadelní noc. Zároveň připravujeme mapy pro domácí i zahraniční turisty či informační systém do ulic,“ zrekapitulovala radní Prahy 7 Hana Třeštíková (PRAHA 7 SOBĚ) některé dosavadní aktivity.  

Vyvrcholením letošní práce na projektu Art District 7 je vyhotovení studie proveditelnosti, kterou pro sedmou městskou část zpracoval Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy. “Art District 7 se může stát významným cílem návštěvníku° Prahy a pomoci tak vyrovnat jednostranné zatížení centra metropole,” uvedl ředitel Sekce strategií a politik IPR Praha Ivan Duškov. Zároveň podle něj může projekt pomoci oživit a redefinovat kulturní značku Prahy – zviditelnit šíři českého kulturního dědictví i aktuální produkci českých umělců°. “Chceme, aby lidé do Prahy přijížděli na autentická místa za autentickými zážitky. A právě proto podporujeme vznik Art Districtu 7,” uzavřel Duškov.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

16:08 Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

V pátek 19. dubna 2024 se na území České republiky uskutečnila celoevropská dopravně bezpečnostní ak…