Právo na azyl požívá ústavní ochrany – nové azylové důvody lze v některých případech uvádět až v řízení před správním soudem

23.04.2016 8:48

I. senát Ústavního soudu (soudkyně zpravodajka Kateřina Šimáčková) zamítl ústavní stížnost stěžovatele ruské národnosti, který v Česku neúspěšně žádal o azyl. Ústavní soud se v tomto nálezu neztotožnil s právními závěry obecných soudů, že žadatelé o azyl nemohou uvádět nové relevantní důvody pro udělení azylu ve fázi řízení před správními soudy. Přesto však porušení základních práv stěžovatele v tomto konkrétním případě neshledal.

Právo na azyl požívá ústavní ochrany – nové azylové důvody lze v některých případech uvádět až v řízení před správním soudem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vchod do budovy Ústavního soudu

Stěžovatel pobývá na území EU s menšími přestávkami od roku 2003. V Německu dvakrát neúspěšně žádal o udělení mezinárodní ochrany. V roce 2011 byl zatčen a v České republice pravomocně odsouzen pro trestný čin účasti na organizované zločinecké skupině a padělání a pozměnění veřejné listiny, kterých se dopustil tím, že v rámci organizované skupiny se podílel na objednávání, výrobě a další distribuci padělaných nebo pozměněných osobních dokladů. V současné době je ve vydávací vazbě, neboť Rusko požádalo o jeho vydání k trestnímu stíhání. České soudy již pravomocně o přípustnosti vydání rozhodly a ústavní stížnost proti těmto rozhodnutím již Ústavní soud odmítl. 

V nynější ústavní stížnosti stěžovatel brojil proti neudělení azylu v České republice, neboť se domnívá, že mu v Rusku hrozí pronásledování z politických a náboženských důvodů. Podle Ústavního soudu však Ministerstvo vnitra a obecné soudy správně vyhodnotily, že v případě stěžovatele reálné nebezpečí pronásledování z důvodů, které uváděl, v Rusku nehrozí. Ústavní soud také souhlasil se závěry obecných soudů, že stěžovatel je ze zákona vyloučen z možnosti udělení doplňkové ochrany pro osoby, kterým v cílovém státě hrozí porušení lidských práv, neboť byl pravomocně odsouzen za zvlášť závažný zločin. Proto také v tomto řízení nemohly být posuzovány stěžovatelem vznesené obavy o život v případě vydání do Ruska, které nesouvisí s jeho politickým pronásledováním. Tyto byly již posuzovány v extradičním řízení a budou rovněž znovu posouzeny ministrem spravedlnosti, až bude dávat konečný souhlas k předání stěžovatele do Ruska.

V tomto nálezu Ústavní soud řešil především zásadní otázku, zda žadatelé o azyl mohou nové rozhodné skutečnosti pro udělení azylu uvádět až v řízení o správní žalobě proti zamítnutí jejich žádosti o azyl ministerstvem vnitra. Ústavní soud se neztotožnil s kategorickým závěrem Krajského soudu v Praze a Nejvyššího správního soudu, že soudní řád správní to neumožňuje s výjimkou případů, ve kterých nové okolnosti nastanou až po rozhodnutí správního orgánu.

Podle Ústavního soudu z čl. 43 Listiny (práva na azyl) plynou pro stát určité procesní závazky, kterých se může jednotlivec dovolávat i formou ústavní stížnosti. Dále čl. 13 evropské Úmluvy o ochraně lidských práv a čl. 36 odst. 2 a 43 Listiny vyžadují, aby opravný prostředek proti zamítnutí žádosti o azyl byl účinný, což za určitých okolností vyžaduje připuštění předkládání nových azylových důvodů ve fázi řízení před správním soudem prvního stupně. § 75 odst. 1 soudního řádu správního nelze vykládat způsobem, že v řízení o mezinárodní ochraně lze před soudem vznášet nové důvody výlučně, pouze pokud je žadatel o mezinárodní ochranu nemohl uvést již v řízení před správním orgánem bez vlastního zavinění. Existuje řada dalších ospravedlnitelných důvodů, proč žadatel o azyl nesdělí všechny relevantní důvody pro udělení azylu již před ministerstvem jako orgánem prvního stupně. Vždy je nutno zohlednit povahu těchto nových skutečností a situaci konkrétního žadatele. Mezi ospravedlnitelné důvody patří například: dotazování při osobním pohovoru se této skutečnosti netýkalo a konkrétní informaci nezjistilo; osobní pohovor nebyl proveden; žadatel nemusel pochopit relevanci některých skutečností pro žádost o mezinárodní ochranu; trauma, stud nebo jiné zábrany mohly zabránit úplnému ústnímu svědectví při osobním pohovoru (zejména v případě těch, kteří přežili mučení, sexuální násilí či pronásledování z důvodu sexuality); pohlaví tazatele nebo tlumočníka mohlo být pro žadatele zábranou.

Ústavní soud však u stěžovatele žádné zvláštní důvody, proč všechny azylově relevantní skutečnosti nesdělil již správnímu orgánu, neshledal. Proto obecné soudy, byť vycházely z chybného právního posouzení věci, nemohly v případě stěžovatele tímto porušit žádné jeho základní právo stěžovatele.

Text nálezu sp. zn. I. ÚS 425/16 je dostupnýPDF  zde (394 KB, PDF).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

19:02 Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

Už jen přibližně dva týdny – do 2. května – mají podnikatelé čas na elektronické podání daňového při…