Prima ZOOM: Čarodějnice a paralelní vesmír

18.03.2014 15:03

Začneme v Anglii sedmnáctého století. Na smrt jsou posílány tisíce nevinných žen. Král Jakub je přesvědčen, že jsou čarodějnice… Ale což teprve takový paralelní vesmír? Je to snad nejkontroverznější myšlenka, kterou současná věda nabízí. Existuje nekonečno realit, a jak se tam dostat? Pokud skutečně žijeme v paralelním vesmíru, tak tato zvláštní cesta je teprve na samém začátku.

Prima ZOOM: Čarodějnice a paralelní vesmír
Foto: iprima.cz
Popisek: Loga TV Prima

Dejte si trochu premiérové mystiky na Prima ZOOM:

Sobota 22. 3. 17.50 – Hon na čarodějnice

Neděle 23. 3. 18.55 – Úžasná tajemství vědy (Život v paralelním vesmíru)

Hon na čarodějnice

Anglický král Jakub I. vydal v roce 1597 knihu Démonologie. Jednalo se o návod na to, jak odhalit a zničit čarodějnice. Obvinění z čarodějnictví se ale nedalo tak snadno zbavit. Následné procesy nechvalně proslavily mimo jiné metodu, během které byla obviněná zatížena kameny a hozena do jezera nebo do hluboké řeky. Když vyplavala, bylo jasné, že se jedná o čarodějnici. Když ne, byla nevinná. Film popisuje, jak kniha krále Jakuba rozpoutala epidemii honu na čarodějnice nejdříve v Británii a pak po celém světě. Dokonce se stala roznětkou legendárních čarodějnických procesů v Salemu, které terorizovaly část Spojených států amerických o celých sto let později.

Úžasná tajemství vědy (Život v paralelním vesmíru)

Snad nejkontroverznější myšlenkou, kterou nám věda skýtá, je existence paralelního vesmíru. Dlouhé roky byly paralelní světy považovány jen za šílené spekulace. Nyní však vážení vědci z celého světa tvrdí, že tyto světy mohou existovat. Zní to jako sci-fi, ale pro lidi z paralelních vesmírů je ten jejich stejně skutečný jako ten náš. Nové objevy nám mohou přinést fyzický důkaz o jejich existenci. Vědci, kteří sdílí názor, že paralelní světy existují, je rozdělují do tří typů:

-           některé nalezneme daleko za hranicemi našeho viditelného vesmíru,
-           jiné se ukrývají v tajemné krajině z temné hmoty zvané „mnohovesmír“,
-           a další jsou přímo zde, ve zdejším prostoru, kde žijeme my, ale nevidíme je.

Základní myšlenkou je, že do těchto světů nelze cestovat, ale existuje mnoho verzí reality, do kterých cestovat nemusíme. V mnohých z nich už naše identická verze žije a myslí si, že je námi. Háček je v tom, že spolu nemůžeme komunikovat. A jak se stalo, že se vědci touto myšlenkou vůbec začali zabývat? Počátky leží v 70. letech 19. století – tehdy zachvátilo Evropu a Severní Ameriku šílenství, kdy jasnovidci tvrdili, že dokážou komunikovat s lidmi, kteří žijí v jiných verzích reality. Dokonce se k této myšlence přiklonil i vědec, Sir William Crookes, ale jeho důkazy byly označeny jako podvod a jeho reputace se ocitla v troskách.

Očima tradiční fyziky dává svět jasný smysl. Hmota je tvořena z částic, které jsou pevné a pohybují se po jednoduchých trajektoriích. Albert Einstein to popsal jako kvantovou mechaniku. To byla vědecká revoluce, která vedla přímo k paralelním vesmírům. Kvantový svět je jiný a zdá se, že nedává žádný smysl. Může to vypadat, jako že si to vymyslel pro vlastní pobavení. Ale pro každodenní život je to nezbytné. Díky tomu můžeme vyrábět počítačové čipy, které najdeme ve všech důležitých vynálezech dnešní doby. Internet, fotoaparáty, mobily… To vše vychází z kvantové mechaniky. A jak to souvisí s paralelními světy? Historie dokazuje, jak je budoucnost závislá i na těch nejmenších událostech.

Pokud existuje několik realit, proč je nevidíme? Vědec Everett položil prostou otázku: Proč vidíme jen jeden svět, pokud jich existuje více? Cokoliv uděláme, může skončit dvěma způsoby. V jednom světě jsme my a v druhém vesmíru je ten druhý výsledek. Je snadné říci, že taková teorie vznikla jen pro zábavu. Ale ona se vztahuje i na ty nejdůležitější události. Například 11. září 2001. Přestože v našem světě se atentátníkům podařilo dokončit dílo zkázy, v jiných světech to dopadlo jinak. Ale to nejsou jediné paralelní vesmíry. Další teorie předpokládá množství jiných světů ležících daleko ve hvězdách. Pokud by jednou někdo vymyslel rychlost cestování rychlejší než světlo, mohli bychom se potkat v jiných světech. Tento závěr pochází od vědce Alana Gutha. Studuje teorii velkého třesku, okamžik vzniku našeho světa. Naznačuje, že svět během kratinké doby nabobtnal jako bublina. Ta vytvořila vesmír, který vidíme kolem sebe. Je to jen nepatrná část skutečného vesmíru. A pokud je vesmír nekonečný, existuje nekonečné množství kopií všeho.

Co ale velký třesk způsobilo? Mnozí vědci tvrdí, že energie potřebná k velkému třesku musela existovat ještě před naším vesmírem. V čase a prostoru zvaném „mnohovesmír“. Jde o bizarní místo, které si vědci nedovedou dobře představit. Má se za to, že celý mnohovesmír je poháněn záhadným typem energie. Takovou, jakou je poháněn i náš vesmír. Říká se tomu temná energie, která vytváří neustále nové a nové vesmíry. Existenci těchto vesmírů jsme nikdy nepocítili. …nebo snad ano?

Reprízy:

Hon na čarodějnice              Úžasná tajemství vědy (Život v paralelním vesmíru)

         25. 3. ve 13.55                  26. 3. v 14.55
         28. 3. ve 22.05                  29. 3. ve 23.20
         31. 3. v 10.10                    1. 4. v 11.10
         4. 4. ve 1.50                      5. 4. ve 2.40
         6. 4. v 6.20                        7. 4. v 7.00

www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články a ještě něco navíc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…