Prima ZOOM: Cestování všemi směry

14.08.2014 8:58

Vydáme se „Po stopách Marka Pola“, „Středověcí mrtví“ nám poodhalí svá tajemství, pečlivě prostudujeme „Rodokmen člověka“ a zavítáme do „Skutečného Ztraceného světa“. To je to nejfantastičtější cestování nejen v tomto týdnu na Prima ZOOM.

Prima ZOOM: Cestování všemi směry
Foto: iprima.cz
Popisek: Loga TV Prima

Pojďte cestovat s Prima ZOOM:

19. 8. 18.00 – Po stopách Marka Pola

19. 8. 20.00 – Středověcí mrtví

24. 8. 20.00 – Rodokmen člověka

24. 8. 21.00 – Skutečný Ztracený svět

Po stopách Marka Pola (4 dobrodružné díly v premiéře vždy v úterý od 18.00)

Bradley Mayhew se živí cestováním a píše turistické průvodce, hlavně o Asii. Nyní se rozhodl pro dobrodružství a pokusí se o rekonstrukci cesty, kterou podnikl Marco Polo. Bradley vyhledá v Benátkách rodný dům Marka Pola, zjišťuje více o jeho životě a vybaven knihou popisující trasy Marka Pola se vydává na cestu. První zastávkou je město Acre, které se dnes nachází na území Izraele. Na tomto místě vstoupil poprvé Marco Polo na asijskou půdu. Bradley pokračuje z Acre vlakem do Jeruzaléma, neboť Marco s otcem do Jeruzaléma na své cestě také zavítali, aby vyzvedli posvátný olej pro čínského císaře. Marco Polo s otcem se z Jeruzaléma vydali nejspíše na člunu, což je dnes nemožné kvůli válečným konfliktům, a proto Bradley pokračuje v cestě autobusem. Zavítá i do Sýrie, která ještě nebyla zničena válkou jako dnes. A bude pokračovat napříč různými státy, aby dosáhl svého i Polova cíle.

19. 8. – Z Benátek do východního Turecka

26. 8. – Napříč Íránem

2. 9. – Z Afghánistánu do Číny

9. 9. – Napříč Čínou

Středověcí mrtví (6 mrtvých dílů v premiéře vždy v úterý od 20.00)

Kdyby středověcí mrtví mohli mluvit, co by nám asi prozradili? Vyprávěli by neobyčejné příběhy o pohanských rituálech, smrtících morových epidemiích a krutém světě, ve kterém obyčejní lidé trpěli jen proto, aby se udrželi při životě. A teď, několik staletí poté, co byli pohřbeni, se středověcí mrtví chystají vstát ze svých hrobů. Vydejte se s námi do různých koutů Evropy a podívejme se pravdě do prázdných očí.

19. 8. – Ztracená kaple Richarda III.

26. 8. – Poslední odpor u Visby

2. 9. – Ztracené hroby u Agincourtu

9. 9. – Obránci z Masterby

16. 9. – Záhadná žena z Tadcasteru

23. 9. – Mor a jiné nemoci

Rodokmen člověka

Na nejrozmanitější ulici v nejrozmanitějším městě z nejrozmanitější země na světě se skupina vědců z National Geographic rozhodla prozkoumat tváře nějakých dvou stovek náhodně vybraných obyvatel New Yorku. Jejich cílem je vystopovat společné dědičné znaky a dokázat, že v rodokmenu lidstva jsme si všichni navzájem bratranci a sestřenicemi. Ulice Astoria v newyorské čtvrti Queens je sama o sobě tavicím hrníčkem v pověstném tavicím hrnci. Mezi jejími obyvateli najdeme široké spektrum barevných odstínů pleti, výšky, váhy, stavby těla, typů vlasů, tvarů očí, rysů tváře, o mnoha rozdílných náboženstvích a filozofiích ani nemluvě. Ale jak moc se skutečně vzájemně lišíme? Snímek přináší odpovědi na některé z nejpalčivějších otázek lidstva a přinutí nás změnit způsob, jakým přemýšlíme nejen o vztazích s vlastními sousedy, ale i sami mezi sebou.

Reprízy:

27. 8. v 15.50                   

30. 8. ve 24.15                 

2. 9. ve 12.00                 

6. 9. ve 4.00                     

8. 9. v 8.00 

Skutečný Ztracený svět (2 fantastické díly v premiéře v neděli od 21.00)

Ocitneme se v oblasti kolem hory Mount Roraima, na křižovatce hranic Venezuely, Brazílie a Guyany. Neprobádané místo vzbuzuje stále řadu otázek a obav, které způsobily příběhy zdejších domorodců a průzkumníků. Těmi se inspiroval Arthur Conan Doyle, když napsal první knihu o dinosaurech. Místo je ale doposud neprobádané, je tedy skutečně možné, že jsou zde stále obávaná monstra? Podle příběhů jsou tu obří hadi, pavouci, také dinosauři, pterodaktylové nebo dokonce opičí lidé. Na místo vyráží nová expedice, kterou tvoří několik odborníků. Hned na začátku narazí na jedovatou stonohu obrovskou – největší stonožku světa, která dříve dorůstala délky 2 a půl metru! Žije tu také např. kajman brýlový, prakticky nezměněný 65 milionů let, dinosauři by tu tedy skutečně mohli být. Pátrání pokračuje, výprava se brodí místem, kde byla údajně spatřena obrovská anakonda. Jednu skutečně najdou, ale měří „pouze“ okolo 5 metrů a právě sežrala kapybaru – zvíře, které může vážit až 70 kg. Pomalu se blíží k Roraimě a doufají v další vzácné nebo dokonce ještě nespatřené druhy. V džungli uvidí velikého sklípkana huňatého. Chtějí zjistit více informací od místních obyvatel. Po vypití místního maniokového nápoje se dozvídají o obávaném opičím muži „Piajma“, který údajně unášel lidi. Také je tu legenda o vodním drakovi Rato, nejspíše obrovském hadovi. Co však najdou na vrcholu hory?

24. 8. – Skutečný Ztracený svět 1. část

31. 8. – Skutečný Ztracený svět 2. část

www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články a ještě něco navíc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…