Průzkum: Horší, než vyšší daně, je obnovení placení nemocenské, shodují se firmy

16.04.2015 18:15

Možnost, že vláda zvýší daň z příjmu právnických osob, českým firmám nevadí tolik, jako možný návrat povinnosti platit zaměstnancům za první tři dny nemocenské. Plyne to z průzkumu Asociace exportérů prezentovaného na probíhajícím Exportním fóru v Mladých Bukách.

Průzkum: Horší, než vyšší daně, je obnovení placení nemocenské, shodují se firmy
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Finanční úřad, ilustrační foto

Až o 80 % nižší nemocnost

Ankety se účastnilo padesát exportně zaměřených firem. Celých 81 % firem znovuzavedení takzvané karenční doby odmítá, jen 19 % by to nepovažovalo za závažnější problém. Zpětné zavedení placení nemocenské za první tři dny nemoci by podle většiny odpovědí výrazně zhoršilo situaci podnikatelům zejména v továrnách.

„Lze očekávat, že nemocnost by vzrostla minimálně na dvojnásobek oproti stávajícímu stavu a nákladypro podnikatele v ČR vzrostou minimálně o 3 – 4 miliardy korun za rok. Nejvíce by to postihlo menší podniky a podniky s nižší průměrnou mzdou, než je celostátní průměr,“ shrnuje místopředseda Asociace exportérů Otto Daněk.
„Jednak by se nám zvýšily náklady na nemocenskou, současně s tím by vzrostly i osobní náklady na přesčasy za náhradu nemocných pracovníků,“ zní jeden z častých názorů v anonymizovaném průzkumu prezentovaném na Exportním fóru Asociace exportérů.

Podle průzkumu za současného stavu v řadě podniků nemocnost téměř vymizela. Fakt, že první tři dny nemocenské nejsou placené, v některých firmách snížil počet krátkodobých nemocí zaměstnanců dokonce až o 80 %.

Podle premiéra Bohuslava Sobotky vláda nebude otázku placení prvních tří dní nemoci otevírat, pokud se na společném řešení neshodne tripartita. „V případě, že se na tom sociální partneři dohodnou, koalice to bude respektovat. Za ČSSD si dokážeme představit obnovení dávky v prvních třech dnech nemoci v omezené míře. Pokud ale nebude dohoda, koalice se k tomu vracet nebude,“ řekl na Exportním fóru Asociace exportérů.

Sobotka: korporátní daně měnit nebudeme

Pokud by vláda sáhla k možnosti zvýšit korporátní daně z 19 na 20 %, firmy by to sice nevítaly s nadšením (65 % s takovým krokem nesouhlasí zejména s ohledem na vyšší náklady a menší objem prostředků na investice, 35 % by to takové zvýšení nepovažovalo za problém), přesto by to podle nich neznamenalo výrazné zhoršení ekonomických podmínek.

„Jenže by to neznamenalo ani významnější přínos pro státní pokladnu. Toto opatření postihne velké podniky a podniky se zahraniční majetkovou účastí a vedlo by to k větší snaze optimalizovat daně,“ upozornil předseda Asociace exportérů Jiří Grund.

Podobná očekávání plynou i z převažujících názorů v průzkumu: „Zvýšení korporátní daně na 20 % by mělo psychologický efekt: daň už začíná dvojkou, pojďme více daňově plánovat.“

Podle premiéra Bohuslava Sobotky vláda nepočítá s tím, že by měnila sazby daní: „Počítáme jen s tím, že zvýšíme zdanění hazardu, což je svého druhu sektorová daň. Budeme se soustředit na zvýšení výběru daní a budeme se věnovat boji s daňovými úniky. Zvyšování daňových sazeb vláda nemá ve svém programu.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…