Průzkum STEM: Babiš zůstává, i když s mírným poklesem. Premiér se dělí s ministrem obrany. Výrazně stoupá Okamura

28.12.2015 12:50

I přes mírné snížení podílu příznivých hodnocení zůstává i v prosinci ministr financí A. Babiš nejlépe hodnoceným politikem. Dříve stabilně druhý premiér B. Sobotka se nyní o druhé místo dělí s ministrem obrany M. Stropnickým, jehož hodnocení se oproti minulému výzkumu zlepšilo. Podobné zlepšení zjišťujeme také u ministra vnitra M. Chovance. Zvýšení podílu příznivých názorů oproti zářijovému průzkumu pozorujeme ještě u T. Okamury, který se výrazně posunul vzhůru žebříčkem popularity. Žebříček popularity STEM opouští čestný předseda TOP 09 K. Schwarzenberg s třetinovou podporou veřejnosti.

Průzkum STEM: Babiš zůstává, i když s mírným poklesem. Premiér se dělí s ministrem obrany. Výrazně stoupá Okamura
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

Citovaný výzkum STEM byl proveden na reprezentativním souboru obyvatel České republiky starších 18 let ve dnech 3. až 11. prosince 2015. Respondenti byli vybráni metodou kvótního výběru. Na otázky odpověděl soubor 1014 respondentů.

Výzkum popularity STEM se již od roku 1993 zaměřuje na předsedy či místopředsedy parlamentních politických stran a rovněž na všechny členy české vlády.

Politikem, kterého příznivě hodnotí nejvyšší podíl občanů, je podle průzkumu STEM v prosinci stále předseda hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš, i když se u něho podíl příznivých názorů mírně snížil. Jedná se ovšem o změnu, která jeho vedoucí pozici neovlivňuje. Na druhém místě totožného hodnocení premiér Bohuslav Sobotka a ministr obrany Martin Stropnický. Jejich odstup od ministra financí je pouze pět procentních bodů. Zatímco u premiéra je hodnocení v letošním roce poměrně stabilní, u ministra obrany jde o významné posílení oproti předchozímu průzkumu. V podobné míře jako u Stropnického se také zlepšilo hodnocení ministra vnitra Milana Chovance. S výrazným odstupem za ním následuje na pátém místě ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Politici s nejvyšším podílem příznivých hodnocení v prosinci 2015

„Jaký je Váš názor na následující politické osobnosti?“

Pozn.: Pořadí podle součtu odpovědí „velmi příznivý“ a „spíše příznivý“.

Pramen: STEM, Trendy 12/2015, 1014 respondentů

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…