REMA PV Systém usiluje o snížení recyklačního poplatku za solární panely

30.06.2013 10:05

Dnešním dnem vstupuje v platnost vyhláška č. 178/2013 Sb. k recyklaci solárních panelů. Ta mimo jiné stanovuje výši recyklačního poplatku za solární panely na 8,50 korun na kilogram. To je o 3 koruny více, než byl původní předpoklad Ministerstva životního prostředí. Kolektivní systém zpětného odběru solárních panelů REMA PV Systém proto iniciuje vznik pracovní skupiny, která bude usilovat o snížení výše stanoveného poplatku.

REMA PV Systém usiluje o snížení  recyklačního poplatku za solární panely
Foto: Hans Štembera
Popisek: Solární panely

Kolektivní systém REMA PV Systém se důrazně ohrazuje proti stanovené výši recyklačního poplatku za solární panely. Oslovil proto již Ministerstvo životního prostředí, Ministerstvo financí, asociaci CZEPHO a kolektivní systémy PV Cycle, RETELA, PV Recovery, Asekol Solar a Elektrowin s cílem vytvořit pracovní skupinu, která nashromáždí veškeré podklady pro vyčíslení férové výše poplatku. Ta by podle společnosti REMA PV Systém měla být stanovena ve vztahu k objektivnímu riziku, že s panely nebude naloženo dle zákona o odpadech. Další úsilí pak chce směřovat k tomu, aby riziko bylo posuzováno s ohledem na to, zda se jedná o velkou solární elektrárnu, nebo o vlastníka drobných solární zdrojů umístěných na střeše rodinného domu.

„Cítíme se odpovědni vůči našim klientům, kteří se již registrovali do našeho kolektivního systému. Výše recyklačního poplatku stanovená vyhláškou není dle našeho názoru optimálně nastavena, proto jsme se rozhodli jednat,“ říká David Beneš z kolektivního systému REMA PV Systém. „Pevně věříme, že se nám změny podaří prosadit do doby, než začnou provozovatelé solárních panelů platit první splátky recyklačních poplatků,“ doplnil Beneš.

O REMA PV Systém

REMA PV Systém je neziskově hospodařící akciová společnost, která vznikla pro splnění povinností daných novelou zákona o odpadech v roce 2012. Vznik REMA PV Systému je logickým vyústěním aktivit REMA Systém a REMA Battery, společností zabývajících se zpětným odběrem vyřazených elektrozařízení a baterií. Impulsem k jeho založení byla novelizace zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech. Hlavním smyslem činnosti REMA PV Systému je ochrana životního prostředí zabezpečením efektivní recyklace odpadů elektrických a elektronických zařízení (OEEZ) – solárních panelů a jejich komponent. Za tímto účelem REMA PV Systém zajišťuje organizaci sběru, třídění, nakládání a recyklaci solárních panelů v celé České republice. Rozhodnutí o registraci REMA PV Systém jako kolektivního systému pro nakládání se solárními panely bylo vydáno Ministerstvem životního prostředí 21. května 2013.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…