Raiffeisenbank do září hospodařila se ziskem 1,5 miliardy korun

07.12.2013 9:10

Za poklesem zisku především nižší úrokové výnosy a náklady banky na vybudování nové IT infrastruktury.

Raiffeisenbank do září hospodařila se ziskem 1,5 miliardy korun
Foto: Raiffeisenbank
Popisek: Raiffeisenbank

„Hospodaření banky se v letošním roce vyvíjí podle očekávání. Přetrvávající zpomalení domácí ekonomiky se letos odrazilo v nižší ekonomické aktivitě a menším zájmu o bankovní služby, což přispělo k poklesu našich úrokových výnosů. Naopak na nárůst nákladů má výrazný vliv úspěšné spuštění první části nové IT architektury banky, bez jednorázového vlivu těchto IT nákladů by byl pokles zisku banky zhruba poloviční,“ vysvětlil hlavní důvody vývoje zisku generální ředitel banky Mario Drosc.

 „Věříme, že česká ekonomika začne pozvolna oživovat a v příštím roce tak dojde i k oživení poptávky především po úvěrových produktech. Na tento, byť velmi pozvolný, nárůst zájmu jsme připravenia chceme dále posilovat svou pozici v klíčových segmentech klientů,“ dodal Mario Drosc.

 „Kromě modernizace naší IT infrastruktury se v letošním roce soustředíme na další rozvoj služeb pro prémiové klienty, a to především v oblasti poradenství a investic. Evidujeme velký zájem klientů o účet eKonto KOMPLET, přinášíme postupně nové investiční možnosti. V rámci našeho důrazu na kvalitní poradenství jsme nedávno představili unikátní Rádcovu hypotéku, rozjíždíme i koncept poradenství pro finanční ředitele našich firemních klientů. Právě s ohledem na naše zaměření na kvalitní poradenství mne těší, že jsme byli opět vyhlášeni bankou s nejlepší kvalitou obsluhy klientů při prodeji hypoték,“ zmínil Mario Drosc hlavní produktové inovace banky.

BLIŽŠÍ INFORMACE K HOSPODÁŘSKÝM VÝSLEDKŮM ZA 1.-3. ČTVRTLETÍ

ČISTÝ ZISK A VÝNOSY Čistý zisk banky meziročně klesl o 28,6 % na 1, 502 miliardy korun. Vývoj čistého zisku je ovlivněn především nižšími úrokovými výnosy a vyššími provozními náklady způsobenými investicemi banky do obnovy IT infrastruktury.
Čisté úrokové výnosy meziročně poklesly o 10,9  % na 4,38 miliardy korun, čisté příjmy z poplatků se zvýšily o 4,7  % na 1,7 miliardy korun, k nárůstu došlo především u firemních klientů kvůli větší aktivitě v úvěrové oblasti, v retailu výnosy z poplatků stagnují. Ostatní výnosy banky, které zahrnují zisky z operací na finančních trzích a dividendové výnosy, meziročně klesly o 6,4 % na jednu miliardu korun, pokles je způsoben především vyššími zisky z přecenění finančních derivátů v minulém roce.

VKLADY A ÚVĚRY Celková aktiva dosáhla 189,8 miliardy korun a meziročně poklesla o 5,2 %. Objem poskytnutých úvěrů klientům meziročně vzrostl o 1,5 % na 152,6 miliardy korun. Objem vkladů klientů klesl o 5,7 miliardy korun na 137,6 miliardy Kč.

NÁKLADY Provozní náklady meziročně narostly o 9,9 % na 4,51 miliardy korun. Zvýšení nákladů za první tři čtvrtletí roku 2013 je dáno především vyššími marketingovými náklady a zvýšenými náklady na IT. Banka v letošním roce úspěšně spustila první část nové IT infrastruktury, což se projevilo ve vyšších jednorázových nákladech na IT.

ŘÍZENÍ RIZIK Ztráty ze znehodnocení úvěrů a jiných pohledávek meziročně poklesly o 22,2 % na 640 milionů korun.

KAPITÁL Vlastní kapitál banky se meziročně zvýšil o 6,5 % na 19,48 miliardy korun. Kapitálová přiměřenost banky ke konci 3. čtvrtletí dosáhla 13,72 %, zatímco o rok dříve to bylo 13,24 %. V květnu 2013 došlo k navýšení základního kapitálu banky o 835,4 milionu korun.

HLAVNÍ NEFINAČNÍ NOVINKY V LETOŠNÍM ROCE

START INVESTIČNÍ SPOLEČNOSTI - Raiffeisen investiční společnost a.s. (RIS) získala licenci a zahájila činnost, na český trh přinesla první produkty pro retailové klienty. Vznik RIS je plně v souladu se strategií prémiové banky kladoucí důraz na poradenství a vnímání RB jako specializovaného „investičního domu“.

ROZVOJ EKONTA Banka od února nabízí nové eKonto KOMPLET, jehož zřízením klient získá špičkově vybavený účet s jedním transparentním poplatkem. Neplatí pak žádný poplatek za transakce na účtu, má zdarma i neomezený výběr z bankomatů jakékoli banky v ČR i v zahraničí. K eKontu lze získat řadu ojedinělých služeb, jako je např. volba čísla účtu, multiměnový účet či zamykání platební karty. Díky připojené kreditní kartě pak lze mít  plně vybavený účet a navíc získat od banky věrnostní bonusy. eKonto KOMPLET si již zřídilo více než 80 tisíc klientů banky. Velké oblibě u klientů se těší i smartphonebanking oceněný v letošním roce nejlepší finanční aplikací v anketě Mobilní aplikace 2013. eKonto KOMPLET i letos uspělo v prestižní soutěži Banka roku.

RÁDCOVA HYPOTÉKA – Raiffeisenbank tak na český trh jako jediná banka přináší ojedinělou službu s názvem Rádcova hypotéka. Klient tak získá vedle hypotéky i Rádce, který vyjedná  lepší cenu nemovitosti, dohlédne na férovost smlouvy, zkontroluje stav nemovitosti, zajistí odhad nemovitosti zdarma. Pokud je klient teprve ve fázi hledání vhodné nemovitosti, Rádce mu pomůže i s tímto výběrem. Za všechny tyto služby si banka vezme pouze provizi z případné úspěšně vyjednané slevy z kupní ceny. Průměrná úspora pro klienta v rámci pilotního provozu dosáhla 113 tisíc korun, nejvyšší vyjednaná sleva činila 660 tisíc korun. Rádce odhalil technické vady v průměrné hodnotě 323 tisíc korun na byt.

SPOLUPRÁCE S EIB NA PODPOŘE „ZELENÝCH“ PROJEKTŮ - Raiffeisenbank uzavřela s Evropskou investiční bankou jako první banka v České republice smlouvu o poskytnutí úvěru ve výši 100 milionů eur, který je spojen s grantovou podporou pro „zelené“ projekty. Tyto prostředky jsou určeny primárně na podporu středních firem s maximálně 250 zaměstnanci. Díky spolupráci s EIB jsou podmínky úvěrů pro klienty výhodnější.

BANKA NEJLEPŠÍ V KVALITĚ PRODEJE HYPOTÉK - Raiffeisenbank byla vyhodnocena bankou s nejlepší obsluhou při prodeji hypoték v průzkumu společnosti Market Vision, když získala nadprůměrné hodnocení především v hodnocení kvality prodejců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…