Raiffeisenbank loni vykázala zisk téměř miliardu korun

29.03.2014 17:39

"Především ve druhé polovině roku se nám obchodně velmi dařilo. Zaznamenali jsme rekordní měsíce v prodeji investic i spotřebitelských úvěrů, vidíme zájem klientů o eKonto Komplet a velmi úspěšný je i nový účet pro živnostníky eKonto Živnost. Obchodně jsme tak loňský rok zakončili výborně, zároveň klesla i tvorba opravných položek,“ komentoval výsledky roku 2013 generální ředitel a předseda představenstva Raiffeisenbank Mario Drosc.

Raiffeisenbank loni vykázala zisk téměř miliardu korun
Foto: Raiffeisenbank
Popisek: Raiffeisenbank

„Na české banky v loňském roce působila řada negativních vlivů. Neustále klesají úrokové marže především na vkladových produktech, pokračuje tlak regulátorů na posilování kapitálu, k tomu se přidaly i přípravy na nový občanský zákoník i boj několika podnikavců proti bankovním poplatkům. Ve světle těchto negativních vlivů je náš loňský obchodní výsledek velmi dobrý,“ uvedl Mario Drosc.

„Meziroční pokles našeho zisku je způsoben především zúčtovanými náklady na IT transformaci banky. Analýzy prokázaly hrozící zvýšené náklady na dokončení IT transformace v příštích letech, proto přišlo rozhodnutí o přerušení implementace nového bankovního systému, a to v okamžiku, kdy to ještě nemá na klienty žádný dopad. Rozhodnutí je rovněž plně v souladu s úsporným programem ´Fit for Future´ vyhlášeným RBI. Veškeré dosavadní náklady na tuto IT transformaci jsou tak zaúčtovány už do loňských výsledků, na hospodaření banky v dalších letech nebude mít tento faktor žádný dopad,“ vysvětlil generální ředitel banky.

„Velkou část nových IT systémů jsme již spustili, např. systém pro lepší využití dat nebo jednotný systém pro podporu prodeje a poradenství na pobočkách a ve firemních centrech. Máme rovněž několik dalších aplikací pro lepší vnitřní fungování banky a zavedli jsme on-line obchodování RBroker. V letošním roce se zaměříme na další posilování naší pozice banky zaměřené na prémiové klienty a podnikatele, novinky budeme směřovat především do oblasti investic, kvalitního poradenství a inovací pro podporu odpovědného růstu klientů,“ dodal Mario Drosc.

BLIŽŠÍ INFORMACE K HOSPODÁŘSKÝM VÝSLEDKŮM ZA ROK 2013

ČISTÝ ZISK A VÝNOSY Čistý zisk banky za rok 2013 dosáhl 914,4 milionů korun, což představuje meziroční pokles o 53,7 %. Hlavním důvodem poklesu zisku jsou jednorázové IT náklady. Celkové provozní výnosy banky klesly o 6 % především kvůli nízkým úrokovým sazbám a jejich dopadu do úrokových výnosů. Čisté úrokové výnosy banky tak meziročně poklesly o 8,7 % na 5,71 miliardy Kč, čisté příjmy z poplatků zůstaly na 2,2 miliardách korun z předchozího roku. Ostatní výnosy banky, které zahrnují zisky z operací na finančních trzích, meziročně poklesly o 8,1 % na 1,4 miliardy korun. Podíl příjmů z poplatků na celkových příjmech se drží pod úrovní evropského standardu a dosahuje 23 %.

VKLADY A ÚVĚRY Celková aktiva dosáhla 196,7 miliardy korun a meziročně poklesla o 0,5 %. Objem úvěrů meziročně vzrostl o 3,3 procenta na 155,1 miliardy korun. K oživení přitom došlo jak ve firemním sektoru, tak i u úvěrů občanům, kde banka zaznamenala výrazný nárůst zájmu o spotřebitelské úvěry i hypotéky. Objem vkladů vzrostl o 1,7 % na 146,6 miliardy Kč.

NÁKLADY Provozní náklady meziročně vzrostly o 24 % na 6,9 miliardy korun. Důvodem růstu nákladů jsou IT investice banky, v ostatních oblastech banka provozní náklady snižovala.

ŘÍZENÍ RIZIK Ztráty ze znehodnocení úvěrů a jiných pohledávek klesly meziročně o 29 % na 1,3 miliardy korun. Banka v loňském roce výrazně snížila tvorbu opravných položek, podařilo se jí rovněž přispět k záchraně a stabilizaci několika velkých společností, díky čemuž mohla rozpouštět některé opravné položky natvořené v předchozím období.

KAPITÁL Vlastní kapitál banky se meziročně zvýšil o 4,1 % na 18,9 miliardy korun.  Kapitálová přiměřenost banky ke konci roku dosáhla 13,22 %.

HLAVNÍ UDÁLOSTI A NOVINKY ROKU 2013

NOVÉ EKONTO KOMPLET v sobě v rámci jednoho transparentního poplatku nabízí komplexní účet: klienti získávají vedení účtu včetně podúčtů až v devíti různých zahraničních měnách, dvě platební karty, kreditní kartu, přímé bankovnictví, kontokorent, spořicí účet, úrazové pojištění i bankovnictví pro chytré telefony vyhlášené nejlepší mobilní finanční aplikací roku 2013. Zdarma má neomezený počet elektronických domácích příchozích i odchozích plateb, neomezený počet výběrů ze všech bankomatů v ČR i v zahraničí a vklady hotovosti. eKonto KOMPLET rychle získává oblibu, za rok si jej zřídilo zhruba 100 tisíc klientů.

INVESTICE A PORADENSTVÍ – banka dále rozvíjí svůj koncept kvalitního poradenství
a dlouhodobého finančního plánování. Spustila Raiffeisen investiční společnost, která na trh přinesla první nové produkty a v roce 2014 bude dále výrazně posilovat svou pozici. Pokračoval i rozvoj privátního bankovnictví pod značkou Friedrich Wilhelm Raiffeisen, oceněný za rok 2013 cenou Euromoney pro nejlepší privátní bankovnictví v České republice.

FIRMY A PODNIKATELÉ Posílení pozice ve financování. Raiffeisenbank uzavřela řadu nových firemních úvěrů, získala mj. od Evropské investiční banky (EIB) 100 milionů eur na financování malých a středních firem. Majitelé podnikatelských tarifů zaplatí výrazně méně za odchozí i příchozí SEPA platby a Europlatby. Velmi oblíbeným se stalo Podnikatelské eKonto Živnost, kde klient k podnikatelskému účtu získává osobní účet zdarma a může tak čerpat výhody obou typů účtů.

RÁDCOVA HYPOTÉKA je ojedinělou službou, která klientům mj. zkontroluje stav nemovitosti, navrženou smlouvu a pomůže klientovi vyjednat příznivější cenu z kupovaného bytu či domu.. Rádcova hypotéka plně zapadá do konceptu banky zaměřené na kvalitu služeb a poradenství v klíčových okamžicích života klienta.

20 LET V ČR Raiffeisenbank a.s. oslavila 20 let svého působení na českém trhu. Od banky se dvěma pobočkami a 39 zaměstnanci v roce 1993 se během 20 let díky úspěšnému organickému růstu vyvinula v pátou největší banku na českém trhu, která nyní spravuje aktiva za 190 miliard korun, má 123 poboček rozmístěných po celé České republice a dává práci téměř třem tisícovkám zaměstnanců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…