Ředitelství silnic a dálnic je úspěšné v dalším sporu ohledně dálnice D47

18.04.2015 19:32

ŘSD ČR obdrželo další rozhodčí nález ve sporech ohledně problematické dálnice D47.

Ředitelství silnic a dálnic je úspěšné v dalším sporu ohledně dálnice D47
Foto: ŘSD
Popisek: Logo ŘSD

Rozhodčí soud při Hospodářské komoře ČR a Agrární komoře ČR tímto nálezem rozhodl, že společnosti Skanska a.s., STRABAG a.s. a Dálniční stavby Praha, a.s. jsou povinny ŘSD ČR společně a nerozdílně zaplatit částku 16.440.794,06 Kč spolu úroky z prodlení, které k dnešnímu dni přesahují 2,3 miliónů Kč, tedy celkem částku přesahující 18,7 mil. Kč.

„Rozhodčí soud dal za pravdu ŘSD ČR, že uvedené stavební firmy coby zhotovitelé úseku 4704 dálnice D47 mezi obcemi Lipník nad Bečvou a Bělotín v rámci realizace této stavby nesprávně a v rozporu se smlouvou o dílo fakturovaly ŘSD ČR valorizaci cen stavebních prací. V krátké době tak ŘSD ČR zaznamenalo několikátý úspěch ve sporech se zhotoviteli ohledně problematické dálnice D47,“ konstatoval generální ředitel ŘSD Jan Kroupa.

Rozhodčí soud v rozhodčím nálezu jednoznačně uvedl, že zhotovitel stavby neprováděl valorizaci v souladu se smlouvou o dílo. V rámci sporu se Rozhodčí soud zabýval rovněž postupem zaměstnanců ŘSD, kteří zhotovitelům nesprávný způsob valorizace odsouhlasili. Tento postup byl společně s úspěšnou námitkou promlčení důvodem, proč ŘSD ČR nebyla přiznána žalovaná částka v celém rozsahu přesahujícím 87 miliónů Kč. O závěrech Rozhodčího soudu ohledně spolupůsobení některých zaměstnanců ŘSD při vzniku škody na straně státu bude ŘSD ČR informovat orgány činné v trestním řízení.

Rozhodčí soud již vydal rozhodčí nálezy v celkem šesti rozhodčích řízeních týkajících se neoprávněně fakturované valorizace na stavbách D47, ve kterých přiznal ŘSD ČR více než 253 miliónů Kč spolu s úroky z prodlení, tedy částku, která dosahuje téměř 290 mil. Kč. Na rozhodnutí čeká ještě jedno řízení týkající se neoprávněné valorizace cen stavby 4707.

Vedle nároků z neoprávněné valorizace cen staveb dálnice D47 požaduje ŘSD ČR u Rozhodčího soudu dále zaplacení slevy z ceny z důvodu dodání menšího množství oceli do 4 ocelových mostů na stavbách D4708.2, D47091/1 a D47091/2 v souhrnné částce přesahující 330 miliónů Kč a úroky z prodlení. ŘSD ČR u Rozhodčího soudu rovněž požaduje odstranění mimořádného množství závažných vad staveb D4708.2, D47091/1 a D47091/2, přičemž hodnota takových sporů je odhadována v řádech miliard korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …