SANEP: Důvěra členům vlády (září 2014)

29.09.2014 11:40

Nejlépe hodnoceným ministrem zůstává A. Babiš. K největším propadům došlo u H. Válkové a M. Chovance.

SANEP: Důvěra členům vlády (září 2014)
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání vlády premiéra Bohuslava Sobotky

Jak ukázal aktuální exkluzivní průzkum společnosti SANEP, který se zaměřil na hodnocení důvěryhodnosti ministrů koaliční vlády premiéra Bohuslava Sobotky po více jak půlroční činnosti, největší důvěře se v září se ziskem 40,2% kladných hlasů těší ministr financí a šéf hnutí ANO 2011 Andrej Babiš. Ten si své prvenství udržel i přes pokles o 1,5 procentního bodu oproti červencovým hodnotám.

Na prvního Andreje Babiše se však dotahuje s odstupem pouhých 0,3 desetin procentního bodu premiér Bohuslav Sobotka s aktuálním ziskem 39,9% kladných hlasů. Premiér Bohuslav Sobotka, který si tak oproti červenci polepšil o 1,1 procentního bodu a posunul se ze čtvrté pozice na stávající druhou, svými postoji a kroky získává důvěru široké veřejnosti a dokazuje, že může být rovnocenným partnerem i Andreje Babiše.

Třetí pozici v září obsadil ministr obrany Martin Stropnický, a to se ziskem 39,1% kladných hlasů. Martin Stropnický si oproti červenci polepšil o 3,6 procentního bodu a tři místa, což je největší vzestup ze stávajících členů Sobotkovy vlády. Martin Stropnický si mohl získat větší oblibu díky svému postoji k dění na Ukrajině a k obranyschopnosti České republiky.

Na čtvrtém místě skončil v září se ziskem 38,9% kladných hlasů ministr školství, mládeže a tělovýchovy Marcel Chládek, který si oproti červenci polepšil o 0,6 procentního bodu a jednu příčku. Marcel Chládek je velice aktivním ministrem, který si navíc pro svůj resort vymohl navýšení rozpočtu i u ministra financí Andreje Babiše, což vnímá široká veřejnost velice kladně.

K propadu kladných hlasů došlo u dříve nejlépe hodnocené ministryně pro místní rozvoj Evě Jourové, která končí ve své ministerské funkci 3. října a přechází na post eurokomisařky pro spravedlnost. Eva Jourová aktuálně získala 38,4% kladných hlasů, což je o 4 procentní body méně, než v červenci, kdy nastávající eurokomisařka byla druhou nejlépe hodnocenou členkou vlády premiéra Bohuslava Sobotky. Eva Jourová i přes tento pokles, který může souviset právě s jejím odchodem na post eurokomisařky však i nadále patří mezi nejlépe hodnocené politiky.

K největšímu propadu důvěry došlo u ministryně spravedlnosti Heleny Válkové, která s aktuálním ziskem 27,6% kladných hlasů ztrácí oproti červencovému šetření společnosti SANEP 4,9 procentního bodu a 4 příčky.

Ze třetí příčky na aktuální šestou pak klesl s druhou největší ztrátou 4,5 procentního bodu ministr vnitra Milan Chovanec, který má aktuálně důvěru 35,1% kladných hlasů.

Pokles o pět míst a ztrátu 4 procentních bodů zaznamenal oproti červencovému šetření společnosti SANEP ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, který je s aktuálním ziskem 21,1 procent kladných hlasů zároveň nejhůře hodnoceným ministrem. Lubomír Zaorálek tak pravděpodobně může doplácet na svoji zahraničně-politickou rétoriku v oblasti ukrajinského vojenského konfliktu.

Exkluzivní průzkum byl proveden ve dnech 15. – 22. 9. 2014 na vybrané skupině 6.589 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18-70 let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu více jak 220 tisíc registrovaných uživatelů 23.851 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-1,5%. Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.

Více na www.sanep.cz

SANEP je členem mezinárodní aliance výzkumných agentur AIMRI (Alliance of International Market Research Institutes).

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

7:06 SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinár…