SAP se stává evropskou společností (Societas Europaea)

08.07.2014 16:32

SAP mění svou právní formu a od 7. července se stává evropskou akciovou společností založenou na základě práva Evropské unie. V souladu se změnou právní formy se rozšíří i podíl zaměstnanců na vedení podniku, podle směrnice Rady 2001/86/ES. Zástupci zaměstnanců budou mít například zaručen určitý počet míst v dozorčí radě. V souvislosti se změnou právní formy se mění jméno společnosti SAP AG na SAP SE.

SAP se stává evropskou společností (Societas Europaea)
Foto: Martin Kovář
Popisek: Chirurgický zákrok, ilustrační foto

Valná hromada v květnu letošního roku rozhodla 99 procenty hlasů o změně právní formy společnosti SAP na Evropskou akciovou společnost (European Company, Societas Europaea, SE). Jedná se o společnost registrovanou na základě práva Evropské unie na základě nařízení Rady číslo ES/2157/2001 ze dne 8. října 2001 o statutu evropské společnosti. Tato změna se nijak nedotkne vztahů se zákazníky ani partnery.

Tímto krokem chce SAP podtrhnout nadnárodní charakter společnosti. Z 18 členů dozorčí rady jich nyní pět pochází z evropských zemí mimo Německo. Akcionáře zastupují v dozorčí radě Pekka Ala-Pietlä z Finska, Bernard Liautaud z Francie a Jim Snabe z Dánska. Zaměstnance zastupuje mimo jiné Francouzka Catherine Bordelon a Steffen Leskovar ze Slovinska. SAP je jednou ze tří nejcennějších mezinárodních společností obchodovaných v rámci indexu německé burzy DAX 30.

Změna právní normy se nijak nedotkne platných smluv se zákazníky, partnery nebo zaměstnanci. Nový status nijak nemění ani výkon akcionářských práv a obchodovatelnost akcií na burze. Akcie společnosti SAP jsou kótovány na burzách v New Yorku, Frankfurtu, Stuttgartu a Berlíně. Sídlo nově ustavené společnosti zůstává v německém Walldorfu.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…