SP ČR pro letošní rok odhaduje růst HDP 2,5 %

15.11.2016 18:56

Česká ekonomika ve třetím čtvrtletí podle předběžného odhadu rostla meziročně o 1,9 %. Oproti druhému čtvrtletí, kdy ekonomika meziročně rostla o 2,6 %, je to patrné zpomalení. V porovnání s druhým čtvrtletím ekonomika vzrostla o 0,3 %.

SP ČR pro letošní rok odhaduje růst HDP 2,5 %
Foto: Svaz průmyslu a dopravy ČR
Popisek: Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR)

ČSÚ explicitně zmiňuje slabou investiční aktivitu a zpomalení růstu průmyslu jako hlavní důvody zpomalení ekonomiky. Spotřeba domácností růst naopak nadále podporovala. Analytik SP ČR Václav Franče komentuje výsledky HDP.

Na základě předběžných čísel je těžké dělat silné závěry, struktura růstu ekonomiky byla pravděpodobně obdobná jako ve druhém čtvrtletí, to znamená, že ekonomiku táhla spotřeba domácností a vlády, naopak investiční aktivita z ekonomického růstu ubrala (ve druhém čtvrtletí ubraly investice do fixního kapitálu 1,1 procentního bodu z růstu). Ukazuje se, že čerpání EU fondů v novém programovacím období se stále nedaří rozběhnout, což se nepříznivě projevuje zejména investiční aktivitě. Naopak v loňském roce, kdy se dočerpávalo staré programovací období, se čerpaly prostředky překotně, což vytvořilo vysokou srovnávací základnu pro tento rok.

Aktuální předběžný odhad může být revidován oběma směry, a to i výrazně, názor SP ČR na vývoj ekonomiky se nemění. Naši predikci reálného růstu HDP jsme výrazněji, na rozdíl od řady jiných institucí, neměnili a zůstává pro letošní rok 2,5 %. Mírný optimismus sice v ekonomice přetrvává a naše šetření potvrzují na zbytek roku očekávání kladného růstu, což se týká i jednotlivých indikátorů jako jsou investice, mzdy či zakázky. Situace na trzích však rozhodně nepředstavuje závratné oživení. Tempa růstu v druhém pololetí se zmírnila, jelikož se projevuje efekt srovnávací základny a zejména poklesu investic souvisejících se strukturálními fondy a dopravními stavbami. Firmy sice chtějí nadále investovat, ale zmíněné faktory investice brzdí.

Spotřeba domácností bude letos i příští rok hlavním přispěvatelem k růstu díky situaci na trhu práce – roste zaměstnanost a mzdy, pozitivní jsou ekonomická očekávání, vývoj ekonomiky je relativně stabilní, jako i stabilní je vládní politika v oblasti mezd. Nadále poroste, i když slaběji, zahraniční obchod. Brexit se na výsledcích zatím neprojevil.

Pro příští rok nečekáme výrazný růst ekonomiky EU, navíc v závěru roku se může objevit určitá nejistota spojená s exitem z kurzového režimu ČNB. Pro rok 2017 držíme celkovou predikci růstu HDP 2,7 %, a to zejména díky očekávanému oživení investiční aktivity (dá se předpokládat zlepšení čerpání EU fondů). Nicméně zde nejsou žádné výraznější růstové faktory, naopak jsou zde rizika jako rostoucí mzdy a tlak na jejich další růst, nedostatek kvalifikovaných pracovních sil, ukončení kurzového závazku ČNB a posilování koruny či slabý růst evropské i světové ekonomiky. Otevřené je téma dalšího směřování zahraniční politiky USA. Tento faktor v tuto chvíli v našich predikcích nezohledňujeme.

Svaz průmyslu a dopravy ČR je největším zaměstnavatelským svazem v České republice. Zastřešuje 31 svazů a asociací, 136 individuálních členských firem a 6 pozorovatelů. Celkově hájí zájmy 11 tisíc firem, které zaměstnávají 1,3 milionu pracovníků. Je nestátní organizací, nezávislou na vládě, politických stranách a odborech, ovlivňující hospodářskou a sociální politiku vlády a působící na vytváření optimálních podmínek pro podnikání. Hájí zájmy zaměstnavatelů v evropských a světových organizacích, zejména jako člen evropské konfederace zaměstnavatelů BusinessEurope.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zoo Liberec: Za asistence zkušených chovatelů přišlo na svět mládě kondora královského z Olomouce

22:03 Zoo Liberec: Za asistence zkušených chovatelů přišlo na svět mládě kondora královského z Olomouce

Zoo Liberec slaví další chovatelský úspěch. Díky dlouholetým zkušenostem se libereckým odborníkům po…