STEM: Hodnocení naší demokracie a politických stran se nelepší

25.04.2016 11:52

Více než třetina občanů (37 %) je spokojena s fungováním demokracie v naší zemi. Téměř totožný podíl (38 %) souhlasí s tím, že současné politické strany jsou zárukou demokratické politiky.

STEM: Hodnocení naší demokracie a politických stran se nelepší
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hlasování ve sněmovně

Po velmi nízkých hodnotách kladných odpovědí v letech 2011 až 2013 jsou současné podíly na poněkud vyšší úrovni. Podle dvoutřetinové většiny občanů (69 %) je rozvoj demokracie především úkolem schopných profesionálních politiků. Polovina (50 %) populace souhlasí s tím, že úspěch demokracie závisí především na činnosti obyčejných lidí. Tyto postoje se v posledních letech nemění.

Citovaný výzkum neziskového ústavu STEM (www.stem.cz) byl proveden na reprezentativním souboru obyvatel České republiky starších 18 let ve dnech 16. až 23. března 2016. Respondenti byli vybráni metodou kvótního výběru. Na otázky průzkumu odpověděl soubor 1050 respondentů.

STEM se otázkám spojeným s hodnocením úrovně demokracie v naší zemi věnuje již od počátku 90. let.

Podle aktuálního průzkumu je se stavem demokracie v naší zemi spokojena více než třetina lidí (37 %). Podobný podíl občanů (38 %) si myslí, že současné politické strany zaručují demokratickou politiku.

V hodnocení fungování demokracie i politických stran jakožto záruky demokratické politiky vidíme podobný trend. Období relativní spokojenosti s fungováním demokracie (kolem 50 %) i pozitivního hodnocení stran jakožto záruky demokracie u nás (až kolem 60 %) skončilo už v období první vážnější krize samostatného českého státu, tedy zhruba v letech 1996-98. Od té doby se datuje postupný pokles, který přerušuje poněkud větší optimismus pravidelně přicházející s nástupem nové politické reprezentace po parlamentních volbách (1998, 2002, 2006 a 2010). Vůbec nejnižší podíly kladných odpovědí jsme pozorovali od roku 2011 do předčasných voleb v roce 2013, a to v obou otázkách. S fungováním demokracie byla v našich výzkumech spokojena zhruba čtvrtina lidí a s tím, že současné strany jsou zárukou demokratické politiky, souhlasila třetina občanů.

Po volbách 2013 se míra spokojenosti s fungováním demokracie v průzkumu z dubna 2014 mění k lepšímu. Nejnovější výsledky však ukazují u zkoumaných otázek poněkud odlišný vývoj od posledního průzkumu: zatímco míra spokojenosti s fungováním demokracie se po loňském poklesu vrátila na úroveň roku 2014, názor na demokratické fungování politických stran zůstal na stejné úrovni jako vloni.

S fungováním demokracie jsou častěji spokojení lidé mladší (43 % pozitivních odpovědí) a osoby s vysokoškolským vzděláním (47 %), dále lidé pravicově orientovaní (45 %) a sympatizanti TOP 09, ANO a KDU-ČSL. Silně kritičtí jsou k úrovni demokracie příznivci KSČM, v nižší míře rovněž stoupenci ODS. V hodnocení současných politických stran jsou pozitivnější lidé s vysokoškolským vzděláním (48 %). Mezi příznivci různých politických táborů se výrazně odlišují znovu především sympatizanti KSČM svým negativním hodnocením.

V březnovém průzkumu se STEM dále věnoval názorům občanů na to, na čem závisí úspěch a rozvoj demokracie v naší zemi. Podle 69 % lidí je rozvoj demokracie především úkolem schopných profesionálních politiků, polovina (50 %) osob souhlasí s tím, že úspěch demokracie závisí především na činnosti obyčejných lidí.

Vliv profesionálních politiků a obyčejných lidí na kvalitu demokracie sleduje STEM od dubna 2013. Pohled na následující grafy ukazuje, že v postojích veřejnosti nedošlo k žádným výrazným změnám.

S tím, že úspěch demokracie závisí především na občanech naší země, mírně častěji souhlasí muži (55 %) než ženy (46 %), dále lidé mladšího věku (18 až 29 let: 52 %, 30 až 44 let: 59 %, 45 až 59 let: 45 %, 60 a více let: 45 %).

Zajímavá je souvislost mezi obecnou spokojeností s demokracií u nás a názorem na zapojení občanů do rozvoje demokracie. Mezi lidmi, kteří jsou spokojeni s fungováním demokracie, je významně vyšší podíl těch, kteří souhlasí s tím, že úspěch demokracie závisí především na obyčejných lidech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…