SŽDC převzala unikátní vůz na údržbu trakčního vedení

15.04.2017 9:18

Správce železniční infrastruktury ve středu převzal od rakouského výrobce, společnosti Plasser & Theurer, speciální vozidlo pro kontrolu, údržbu a opravu trakčního vedení MTW 100.013/7.

SŽDC převzala unikátní vůz na údržbu trakčního vedení
Foto: szdc.cz
Popisek: Správa železniční dopravní cesty

Jedná se o první zahraniční dodávku vozidla speciálně navrženého a vyrobeného pro práce na trakčním vedení. SŽDC podepsala kontrakt s rakouskou společností na dodávku tří vozů v celkové hodnotě 176 253 000 Kč bez DPH v říjnu 2015. Další dva vozy dodají Rakušané na podzim letošního roku.

„Bez obnovy mechanizačních prostředků nemůžeme adekvátně udržovat a opravovat železniční infrastrukturu. Jsme si velmi dobře vědomi, že stávající technika postupně dosluhuje. Z tohoto pohledu je nákup nových vozidel speciálně navržených pro údržbu trakčního vedení skutečně revolučním krokem. V minulosti se totiž vždy jednalo o úpravu konstrukce motorových vozů využívaných především pro osobní dopravu. Velmi si ceníme, že naše plány nacházejí podporu Ministerstva dopravy a Státního fondu dopravní infrastruktury,“ vysvětluje náměstek generálního ředitele SŽDC pro provozuschopnost dráhy Jiří Svoboda. „Nové vozidlo znamená také změnu technologie práce, pracovních návyků a v neposlední řadě výrazně vyšší nároky na kvalifikaci obsluhy s cílem maximálně využívat výjimečné parametry vozidla,“ doplňuje Svoboda.

MTW 100.013/7 je čtyřnápravové vozidlo s hydrodynamickým přenosem výkonu, s motorem o výkonu 520 kW. Na vozidle je instalován nákladní jeřáb s možností připojení pracovního koše, dále zdvihací pracovní plošina, ramena pro manipulaci s trolejovým vodičem a nosným lanem, věží pro kalibraci výšky trolejového vodiče a měřicím sběračem. Vozidlo je specifické svojí délkou (21 400 mm), která je o 2 500 mm větší než standardně vyráběná vozidla řady MTW 100. Navíc má soubor kamer, které zprostředkovávají strojvedoucímu i osádce nejen dokonalý přehled o okolí vozidla, ale i dohled nad stavem a činností mechanizace i měřicího sběrače.

Specifické vlastnosti vozidla MTW 100.013/7

  • Modulární provedení konstrukce vozidla podle požadavků zákazníka.
  • Inovativní pracovní technologie pro odlehčení fyzicky náročných ručních činností.
  • Napájení elektrickou energií a stlačeným vzduchem pro připojení ručního nářadí na boku a čele vozidla, pracovních plošinách a v dílně.
  • Dokonalé osvětlení vnějšího pracoviště pomocí osvětlovacích trubic (osvětlení na boku vozidla i na střeše) a LED reflektorů. Možnost osazení přídavných LED reflektorů na zdvihací pracovní plošině a koši jeřábu.
  • Dálkové ovládání pracovních agregátů a pojezdu vozidla bez rázů (režim pracovního pojezdu).
  • Záruka stability stroje pomocí počítačem řízené regulace zatěžovacího momentu.
  • Ochrana proti ohrožení částmi trakčního vedení pod napětím.
  • Ochrana proti překročení postranní vymezovací roviny (zamezení zásahu do profilu vedlejší koleje).
  • Velmi vysoká úroveň bezpečnosti práce pro zaměstnance, ovládání všech funkcí stroje z jednoho pracoviště.
  • Programové řízení s redundancí (dva řídicí programy), které kontroluje a řídí pracovní postupy a tím minimalizuje možnost chybové obsluhy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Parní víkend v Lužné u Rakovníka nabídne přehlídku lokomotiv na točně, zvláštní vlaky i nový pivní speciál

22:03 České dráhy: Parní víkend v Lužné u Rakovníka nabídne přehlídku lokomotiv na točně, zvláštní vlaky i nový pivní speciál

V sobotu a neděli 11. a 12. května se mohou fanoušci železniční historie vypravit do železničního mu…