Senát si připomíná odkaz T. G. Masaryka, připravil výstavu a seminář

14.09.2017 9:21

přesně před 80 lety, 14. září 1937, zemřel první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk. Předseda Senátu Milan Štěch dnes v 10.00 uctí odkaz T. G. Masaryka položením věnce k jeho hrobu v Lánech, ke kterému přijíždí Štěch jako druhý nejvyšší ústavní činitel každý rok.

Senát si připomíná odkaz T. G. Masaryka, připravil výstavu a seminář
Foto: senat.cz
Popisek: Senát ČR

Senát ve spolupráci s Akademií věd ČR připravil výjimečnou výstavu, která představuje prezidenta Osvoboditele v optice vnímání jeho druhého života a zachycuje tak jeho význam v odlišných fázích 20. století. V tentýž den se v Senátu uskuteční také odborný seminář.

Výstava bude slavnostně zahájena 21. září, tedy přesně týden po výročí úmrtí, v den, kdy se před 80 lety konal státní pohřeb prezidenta. „Letos si připomínáme kulaté výročí úmrtí člověka, kterého já - a věřím, že nejen já - považuji za našeho vůbec nejvýznamnějšího politika 20. století. Ideály, které nejen hlásal, ale také aktivně prosazoval, jsou inspirací pro nás všechny i v dnešní době. Bohužel se v naší politice o Masarykovi stále spíše mluví, než aby se podle jeho zásad jednalo,“ uvedl předseda Senátu Štěch.

Expozice v Mytologické chodbě Valdštejnského Paláce připomíná příběh prvního československého prezidenta s cílem pochopit, jaký odkaz zanechává pro českou společnost i s odstupem několika desetiletí. Výstava zahrnuje také bohatou fotodokumentaci, která dokresluje význam a dědictví T. G. Masaryka v politické, společenské i kulturní sféře. Program a také podrobnosti o semináři najdete na webu Senátu.

Expozici připravily Historický ústav Akademie věd ČR a Kancelář Senátu. Veřejnost ji může navštívit od 31. srpna 2017 až do 14. ledna 2018, a to o víkendech a státních svátcích od 10.00 do 18.00, v říjnu do 17.00, v listopadu až v lednu vždy první víkend v měsíci a o státních svátcích od 10.00 do 16.00. Vstup zdarma.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…