Senátor Ivo Valenta upořádal setkání slováckých starostů. Vytvořili výzvu pro vládu a parlament

03.04.2015 14:34

V uherskohradišťské Redutě se sešly desítky starostů z celého Slovácka. Představitelé měst a obcí se totiž účastnili akce nazvané Setkání starostů ze Slovácka, které uspořádal senátor a podnikatel Ivo Valenta.

Senátor Ivo Valenta upořádal setkání slováckých starostů. Vytvořili výzvu pro vládu a parlament
Foto: Archiv IV
Popisek: Senátor Ivo Valenta upořádal setkání slováckých starostů

„Jsem rád, že jsme dnes zahájili tradici společného setkávání a spolupráce, jejímž cílem bude především pomoc regionu Slovácka. Rád bych, aby na těchto akcích zaznívaly především důležité dotazy, podněty, ale také například starosti a zkušenosti, které zástupci obcí a měst mají. Často se totiž jedná o záležitosti, které jsou pro řadu míst společné a je třeba pro ně najít vhodné řešení,“ uvedl senátor Ivo Valenta.

Již dnešní setkání přineslo celou řadu podnětů, ke kterým se vyjadřovali pozvaní hosté. Mezi nimi například RNDr. Josef Postránecký, náměstek ministra vnitra pro státní službu, který informoval o novém služebním zákonu, dále Ing. Jozef Regec, šéf senátního podvýboru pro sport, který řešil zejména otázku financování sportovních klubů a Ing. Zdeněk Sita, který starosty seznámil s možnostmi čerpání evropských dotací pro jednotlivé obce.

Všichni účastníci setkání se dohodli na vytvoření tzv. Slovácké výzvy.

„Jedná se o apel na vládu ČR i parlament, aby při svém rozhodování braly v úvahu legitimní postoje a názory představitelů samospráv, které zastupují zájmy občanů, žijících na Slovácku. Pouze zodpovědně vedený dialog totiž může posunout kvalitu života v jednotlivých obcích a městech, respektive v celé České republice, na kvalitativně vyšší úroveň,“ doplnil senátor.

Na závěr čekala všechny přítomné neformální diskuze v Galerii slováckých vín, kde k dobré náladě zahrála cimbálová muzika.


SLOVÁCKÁ VÝZVA 2015
přijatá na setkání starostů ze Slovácka

Preambule:
Na základě iniciativy Ivo Valenty, senátora Parlamentu ČR, se sešli 1. dubna 2015 v Uherském Hradišti představitelé měst a obcí z regionu Slovácko. Společně diskutovali nad aktuálními otázkami, souvisejícími s  problematikou výkonu státní správy a samosprávy. Zabývali se rovněž oblastí sportu a dotačními programy EU v letech 2014 až 2020. Výsledkem bohaté diskuze je apel směřovaný na představitele vlády a parlamentu, aby se zvýšenou pozorností věnovali otázkám, které jsou důležité pro kvalitní a efektivní výkon samospráv v naší zemi.

Účastníci setkání konstatují:
1. Samospráva musí být pro centrální orgány trvalým a rovnocenným partnerem. S velkou pozorností a současně obavou sledujeme posilující tendence státu přenášet bez sjednaného koncensu další povinnosti na samosprávy, přičemž v mnohých případech se tak děje bez potřebných finančních kompenzací.
2. V rámci státní kontroly čerpání evropských dotací dochází opakovaně k nelogickým situacím, kdy je vyžadováno vracení části poskytnutých dotací i v těch případech, kdy došlo k naplnění očekávaných přínosů z realizovaných projektů.
3. V oblasti vytváření nové koncepce státní podpory sportu preferujeme zvýšenou podporu tzv. malého dobrovolnického sportu v našich obcích a městech a očekáváme, že k této prioritě stát nastaví i odpovídající formu financování.
4. Našim společným cílem je, aby obce a města přispívaly k posílení konkurenceschopnosti naší země, růstu zaměstnanosti, k prosazení klíčových investic v oblasti zdravotnictví, sociálních věcí, školství a dopravy, ale také k rozvoji cestovního ruchu a péči o kulturní dědictví.
5. Pro naplnění našich cílů se chceme zasadit o to, aby obce a města měly dostatek svobody pro uplatnění svého práva na samosprávu a zároveň měly vytvořeny dlouhodobě stabilní ekonomické podmínky pro svůj rozvoj.

Apelujeme na vládu ČR i parlament, aby při svém rozhodování brala v úvahu legitimní postoje a názory představitelů samospráv, kteří zastupují zájmy občanů, žijících na Slovácku. Jenom odpovědně vedený dialog může posunout kvalitu života v našich obcích a městech, ale také v celé České republice na kvalitativně vyšší úroveň. 

V Uherském Hradišti dne 1. dubna 2015

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

15:16 Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

Povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii zajistit zbraně. Vláda schválila …