Služby přes internet klamou spotřebitele cenami bez DPH

11.10.2014 19:20

Na služby nabízené prostřednictvím internetu v Praze a Středočeském kraji se zaměřili v mimořádné kontrolní akci inspektoři ČOI. Jejím cílem bylo ověřit, jak jsou spotřebitelé informováni o podmínkách a ceně služeb např. když si chtějí objednat úklid domácnosti, přeložit dokumenty a podobně.

Služby přes internet klamou spotřebitele cenami bez DPH
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

Zkontrolovány byly nabídky 6 firem, z nichž ani jedna neseznámila spotřebitele s cenou v souladu se zákonem o ochraně spotřebitele. „Všechny poskytovaly neúplnou informaci o ceně svých služeb, neboť v ní nebylo započteno DPH. S těmito subjekty bude vedeno správní řízení a v kontrolách budeme pokračovat,“ řekl k výsledkům akce Jan Štěpánek, ředitel inspektorátu ČOI  se sídlem v Praze.

Česká obchodní inspekce, Inspektorát Středočeský a Hl. m. Praha se v rámci vlastní kontrolní akce zaměřil na kontrolu dodržování zákona o ochraně spotřebitele u poskytovatelů služeb, které si spotřebitel může objednat prostřednictvím internetu (např. překladatelské služby, úklid domácnosti a další). Cílem akce bylo zjistit stav na trhu a ověřit způsob poskytování informací o ceně nabízených služeb.

Zkontrolováno bylo 6 internetových poskytovatelů služeb a výsledek těchto kontrol není pro spotřebitele příznivý. Ve všech případech inspektoři zjistili, že spotřebitelé nejsou řádně informováni o ceně poskytovaných služeb, protože tyto ceny jsou uváděné bez DPH (porušení ust. §12 odst. 1 zákona
o ochraně spotřebitele).

Vzhledem k četnosti zjištění rozhodl ředitel inspektorátu, že budou kontroly plnění informačních povinností o službách nabízených prostřednictvím internetu pokračovat.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…