Startuje 45. ročník Krakonošova divadelního podzimu

06.10.2014 19:16

Na deset dnů opět obsadí Vysoké nad Jizerou divadelní ochotníci z celé republiky. Od 10. do 20. října se zde bude odehrávat už 45. ročník národní přehlídky venkovských divadelních souborů Krakonošův divadelní podzim (KDP). V duchu kulatého výročí se nese i doprovodný program, neboť hostitelský soubor Krakonoš si připomíná také 90 let trvání loutkové scény.

Startuje 45. ročník Krakonošova divadelního podzimu
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto

V pátek 10. října v 15 hodin přivítá Krakonoš, vládce hor, z balkonu stejnojmenného divadla, první soutěžní soubor, jímž je josefodolský DS J. K. Tyl s inscenací hry Feliciena Marceau Vajíčko. „Kromě Josefodolských se ve Vysokém nad Jizerou na prknech kulturního stánku představí ještě soubory z Meziměstí, Brtnice, Sloupnice, Ražic, Štítiny, Horšovského Týna a Boleradic,“ vypočítává místa, odkud ochotníci přijedou, ředitelka přehlídky Svatava Hejralová. Soutěžní výkony posoudí odborná porota tvořená divadelním režisérem, dramaturgyní, teoretičkou a scénografem, předsednické taktovky se ujme prof. František Laurin.

Jako hosté tu vystoupí vítězové národní soutěže monologů a dialogů, dále divadelní soubory Vojan Libice nad Cidlinou a Ořechovské divadlo z Ořechova u Brna. Očekávaným hostem bude také herečka Eva Holubová, která přijede do Vysokého v neděli odpoledne. Hostem hudebním bude pěvecký sbor Mladí z Jablonce nad Nisou, jehož koncert je naplánovaný na čtvrtek 16. října od 16 hodin v kostele sv. Kateřiny.

Návštěvníci, kteří do horského městečka v rozmezí 10. – 20. října zavítají, se tak kromě dobrého ochotnického divadla mohou těšit na každodenní vítání soutěžních souborů před divadlem, oblíbená jsou i loučení v malém sále divadla Krakonoš s typickými poudačkami. „Vyvrcholením pak bude tradiční Sejkorák v sobotu 20. října, jehož název se odvíjí od podávané krkonošské bramborové speciality, a to sejkor. Bálu předchází slavnostní vyhlašování ocenění a nominací na Jiráskův Hronov 2015,“ zve do Vysokého Hejralová.

Součástí přehlídky je i vzdělávání

Vysocká národní přehlídka se zaměřuje kromě soutěžního bloku také na vzdělávání ochotníků. A tak i letos nabídne kurzy tradiční i jeden nový.

Novinkou je Kurz jevištního pohybu pod vedením choreografa Martina Packa.  Evergreenem je KDP mladým ve dnech 10. - 14. října pod vedením dramaturga České televize a lektora a porotce Jiráskova Hronova Luďka Horkého a Milana Schejbala, uměleckého šéfa Divadla A. Dvořáka v Příbrami, režiséra, lektora a porotce. O divadle od A do Z se jmenuje kurz, který se táhne celou přehlídkou jako červená nit a který vede režisér, dramaturg, lektor a porotce Rudolf Felzman. Po celou dobu vysocké přehlídky taktéž probíhá Klub režisérů SČDO.

Devadesátiletí herci

Devadesáté výročí založení si letos připomíná loutková scéna DS Krakonoš.  Oslavovat se začalo už v červenci, kdy ve Vysokém proběhla malá přehlídka loutkových souborů z nejbližšího okolí. Výročí připomíná nyní výstava na půdě vysocké divadelní budovy, jíž soubor Krakonoš, jako jediný v České republice, vlastní.
Loutková scéna DS Krakonoš vznikla v roce 1924. Nejprve se rok hrálo v sále vysocké radnice, než se loutky přestěhovaly za svými činoherními kolegy do nové divadelní budovy. Loutková scéna ve Vysokém hraje do roka zhruba deset představení. „Hraje se pravidelně v období vánočních a velikonočních svátků a příležitostně i během roku. Loutková představení shlédne během roku téměř 800 malých i velkých diváků,“ říká šéfka loutkářů Magda Pohanková. 

Krakonošův divadelní podzim

Celostátní soutěž probíhá formou postupových regionálních přehlídek a vrcholí právě národní přehlídkou ve Vysokém nad Jizerou. Vyhlašuje ji Český svaz divadelních ochotníků společně s městem Vysoké nad Jizerou za finanční podpory Libereckého kraje a Ministerstva kultury ČR. Pořadatelem je Občanské sdružení Větrov ve Vysokém nad Jizerou společně s místním Divadelním spolkem Krakonoš a městskou knihovnou, v níž je také přehlídkové informační středisko. Účastníkem přehlídky mohou být jen soubory z obcí, které nemají více než 5000 obyvatel a nejsou součástí vyššího samosprávního celku.

Záštitu nad letošním ročníkem převzal již tradičně místopředseda Senátu parlamentu ČR Přemysl Sobotka a hejtman Libereckého kraje Martin Půta.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

17:17 Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

Tiskové prohlášení hejtmana Martina Půty k tzv. kauze Liberec