Státní pozemkový úřad je v soudních sporech nadprůměrně úspěšný

13.03.2018 17:08

Státní pozemkový úřad (SPÚ) historicky řešil více než 8 000 soudních sporů. K jejich výraznému nárůstu došlo zejména v posledních třech letech, kdy úřad zaevidoval přes 2 000 nových žalob. I navzdory tomuto faktu se SPÚ dařilo u soudů dosáhnout 80% úspěšnosti. V současné době Státní pozemkový úřad eviduje přibližně 3 500 soudních sporů.

Státní pozemkový úřad je v soudních sporech nadprůměrně úspěšný
Foto: SPÚ
Popisek: Státní pozemkový úřad

V roce 2015 došlo k 90% nárůstu podaných žalob v souvislosti s církevními restitucemi. Další skokové navýšení přinesla v roce 2016 novela zákona o Státním pozemkovém úřadu a oznámení o ukončení naturálních restitucí. Následně mnozí restituenti začali nevypořádané nároky řešit formou žalob o nahrazení projevu vůle (tzv. náhradové žaloby, kterými se oprávněné osoby domáhají vydání náhradních pozemků za pozemky nevydané). Tento trend pokračoval i v roce 2017. Jen v posledním čtvrtletí loňského roku bylo podáno 190 nových žalob. Vzhledem k této skutečnosti bylo nutné přistoupit k rozšíření spolupráce s externími advokátními kancelářemi. Nicméně externí právní služby úřad využívá pouze u 12 % soudních sporů, a to zejména u nejsložitějších případů tzv. náhradových žalob. 88 % všech aktivních soudních sporů je řešeno právníky státních institucí, tedy prostřednictvím právních služeb Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) nebo vlastními silami.

Během uplynulých dvou let bylo v 80 % případů rozhodnuto ve prospěch SPÚ.

V současné době je právní odbor SPÚ personálně posílen a předpokládáme, že vzroste počet soudních sporů řešených vlastními právníky úřadu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa železnic: Modernizace vsetínské stanice pokročila, cestující mají k dispozici nové zázemí

7:02 Správa železnic: Modernizace vsetínské stanice pokročila, cestující mají k dispozici nové zázemí

Ve Vsetíně se uskutečnilo slavnostní otevření společného odbavovacího terminálu pro železniční a aut…