Státní veterinární správa: Podzimní migrace stěhovavých ptáků je riziková pro opětovný výskyt ptačí chřipky

14.10.2017 13:00

Státní veterinární správa (SVS) upozorňuje, že s příchodem podzimu se výrazně zvyšuje riziko šíření ptačí chřipky. Zejména se jedná o podzimní migraci volně žijících stěhovavých ptáků, kteří představují přirozený rezervoár virů ptačí chřipky a mohou být zdrojem nákazy pro chovy drůbeže. Jediným efektivním nástrojem, který brání přenosu ptačí chřipky do chovů, je důsledné dodržování pravidel biologické bezpečnosti.

Státní veterinární správa: Podzimní migrace stěhovavých ptáků je riziková pro opětovný výskyt ptačí chřipky
Foto: Státní veterinární správa
Popisek: Státní veterinární správa

„Je nutné především zamezit kontaktu volně žijících ptáků s drůbeží, s krmivem a s napájecí vodou, zasíťovat výběhy a krmení předkládat pod přístřešek,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád a dodal: „Pro včasné rozpoznání nákazy je pak nezbytné sledovat zdravotní stav chované drůbeže a vše podezřelé jako jsou úhyny, snížení příjmu potravy či pokles snášky neprodleně nahlásit místně příslušné krajské veterinární správě.

Riziku opětovného výskytu ptačí chřipky byla věnována pozornost i na nedávné mezinárodní konferenci v Římě s názvem „Ptačí chřipka: Globální hrozba“ (Avian influenza: A global threat), které se zúčastnil i zástupce SVS. Během konference bylo rovněž upozorněno na rizika přenosu migrujícími ptáky a možnost nepředvídatelného a nekontrolovatelného šíření viru. Aktuální nákazovou situaci v Evropě i v ČR a informační letáky pro veřejnost s chovatele je možné nalézt na internetových stránkách SVS.

O tom, že nebezpečí nákazy je stále reálné, svědčí mimo jiné fakt, že od května přibylo v západní Evropě okolo čtyř desítek nových ohnisek nákazy. Nejvíce v Itálii, ale také ve Velké Británii, Belgii a Německu. Většina ohnisek vznikla od července do října. Je zřejmé, že výskyt viru není vázán jen na nízké teploty prostředí.

Poslední vlna výskytu aviární influenzy se v ČR objevila zkraje letošního roku. Nákaza byla zpočátku potvrzena ve dvou malochovech drůbeže v Jihomoravském kraji, a to v Moravském Krumlově a v Ivančicích. Nákaza byla potvrzena také u volně žijících labutí v témže kraji. Od začátku letošního roku bylo na území České republiky postupně vyhlášeno celkem 39 ohnisek ptačí chřipky v chovech. Virus byl ve stejném období potvrzen také u 52 volně žijících ptáků v celkem 13 krajích. Poslední ohnisko v malochovu drůbeže v Poseči bylo vyhlášeno 22. března 2017. Od tohoto data již k žádnému novému potvrzení nákazy v chovu nedošlo. Světová organizace pro zdraví zvířat (OIE) zveřejnila v září oficiální prohlášení, které ji SVS zaslala v červnu a deklarovala tak, že je Česká republika od 23. 6. 2017 prostá aviární influenzy (ptačí chřipky). Tento krok je nesmírně důležitý pro uvolnění obchodování s drůbeží a drůbežími produkty s třetími zeměmi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V Pardubicích byly vysazeny tradiční odrůdy stromů

11:46 Nadace ČEZ: V Pardubicích byly vysazeny tradiční odrůdy stromů

Lokalita U Trojice v Pardubicích prochází změnou. Byly zde vysazeny tradiční odrůdy ovocných stromů.…