Státní veterinární správa zjistila závažné porušení mimořádných opatření pro uvádění drůbežího z Brazílie na trh

20.06.2017 12:29

Státní veterinární správa (SVS) zjistila první závažné porušení mimořádných veterinárních opatření pro uvádění drůbežího masa z Brazílie na český trh. Provozovatel potravinářského podniku skladující živočišné produkty v pronajatém skladu v Praze – Sedleci uvedl do oběhu více než 1,5 tuny zmrazeného soleného drůbežího masa, aniž by počkal na výsledky laboratorního vyšetření, jak mu nařízení ukládá. Z výsledků vyšetření přitom následně vyplynulo, že maso obsahovalo nebezpečné bakterie salmonely. Ve správním řízení za porušení bezpečnosti potravin hrozí firmě pokuta až 50 milionů korun.

Státní veterinární správa zjistila závažné porušení mimořádných opatření pro uvádění drůbežího z Brazílie na trh
Foto: Státní veterinární správa
Popisek: Státní veterinární správa

Jak ukázalo šetření případu, provozovatel si nechal provést vyšetření přijatého drůbežího polotovaru. V jednom z pěti odebraných vzorků byla zjištěna přítomnost salmonel. V mezidobí však, patrně kvůli selhání lidského faktoru, došlo k distribuci celé zásilky do provozoven veřejného stravování. Kontrolovaný subjekt uvedl na základě předchozího ověřování situace u odběratelů, že všechno maso bylo již zkonzumováno. SVS přesto situaci dále došetřuje a o situaci informovala také hygienickou stanici. Pokud by některé stravovací zařízení přesto mělo k dispozici níže uvedený výrobek v mrazícím zařízení, je třeba vrátit jej zpět dodavateli.

„Provozovatel tímto hrubě porušil povinnost dodržet požadavky na bezpečnost potravin dané mimo jiné mikrobiologickými kritérii,“ uvedl ústřední ředitel Zbyněk Semerád. „Přitěžující okolností bylo, že ve skladu nebyly dodrženy zásady odděleného uskladnění a zřetelného označení pozastavených produktů a byla tak z nedbalosti porušena mimořádná veterinární opatření,“ dodal.

Identifikace výrobku:

Kuřecí prsní řízky solené, BR. 3404 
Datum výroby: 12. 12. 2016
Datum minimální trvanlivosti: 11. 12. 2018
Množství: 128 kartonů po 12 kg, celkem 1536 kg
Příjemce zásilky: Shin s.r.o.; sídlem Rackova 921/20, Praha 6

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

19:15 DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v Opravně tramvají v Ústředních dílnách v Hostivaři uvedl do prov…