Světový den bez tabáku: Zákaz kouření v restauracích si přeje 78 % Čechů

19.05.2015 17:20

Z nejnovějšího průzkumu veřejného mínění vyplývá, že si více než tři čtvrtiny populace přejí zákaz kouření v restauracích. Ministerstvo zdravotnictví už připravilo patřičný návrh zákona, v současnosti ho projednává Legislativní rada vlády. Zákaz kouření v restauracích platí ve většině zemí EU.

Světový den bez tabáku: Zákaz kouření v restauracích si přeje 78 % Čechů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kouření, ilustrační foto

Senátorka Alena Dernerová upozornila na škodlivost pasivního kouření, které ohrožuje zdraví a zvlášť na děti má mnoho negativních vlivů. „Na západ od našich hranic je naprosto běžné, že kuřáci jsou na veřejně dostupných místech téměř izolováni od nekuřáků, v restauracích se nekouří v Německu, Rakousku ani Polsku. Měli bychom udělat vše pro to, abychom ukončili mnohaleté tahanice o protikuřácký zákon a konečně začali opravdu chránit zdraví našich obyvatel,“ řekla Alena Dernerová.

Ředitelka kanceláře Světové zdravotnické organizace v ČR Alena Šteflová vysvětlila souvislosti konání každoroční akce: „Světový den bez tabáku vyhlašuje WHO každoročně na poslední květnový den, aby připomněla nejvýznamnější současnou celosvětovou epidemii – letos bude mít na svědomí celkem 6 milionů předčasných úmrtí.“

„Ministerstvo zdravotnictví připravilo návrh zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, který byl předložen vládě ČR a v současné době jej projednává její Legislativní rada. Návrh zákona obsahuje významné změny v přístupu k otázkám spojeným s užíváním tabáku. Návrh zejména omezuje dostupnost tabákových výrobků a zavádí úplný zákaz kouření v restauracích, barech apod.,“ uvedla náměstkyně ministra zdravotnictví pro legislativu Lenka Teska Arnoštová.

Miroslav Slíž, vedoucí výzkumného projektu Fakulty sociálních věd a výzkumné agentury Ipsos, představil výsledky aktuálního výzkumu postojů Čechů ke kouření. Z výsledků výzkumu jasně vyplývá stabilní a silná podpora zákazu kouření v restauracích, který si přeje 78 % Čechů. Oproti roku 2012, kdy výzkumný projekt začal, vzrostl o 12 % počet Čechů, kteří jsou rozhodně pro zavedení zákazu kouření v restauracích. Zákazem kouření v restauracích lze také předejít tomu, aby mladí lidé s kouřením začali. „V roce 2013 jsme se speciálním výzkumem zaměřili na mladé lidi ve věku 18-22 let a zjistili jsme, že kdyby platil zákaz kouření v restauracích, tak by 30 % těch, kteří začali kouřit před 18. rokem věku, kouřit vůbec nezačalo,“ dodává Miroslav Slíž.

Hana Sovinová ze Státního zdravotního ústavu informovala o aktuální situaci v užívání tabáku: „Z dlouhodobého hlediska vykazuje prevalence kuřáctví v dospělé populaci ČR v posledních 10 letech velmi mírně klesající trend, ale stále se pohybuje mezi 28 - 32 %. Počty nekuřáků vystavených tabákovému kouři doma se oproti předcházejícímu roku nepatrně snížily (o 1,5 %). Výraznější pokles zaznamenaly počty nekuřáků exponovaných tabákovému kouři na pracovišti (o 6,3 %). Elektronické cigarety užívalo v roce 2014 4,6 % mužů a 3,2 % žen. V porovnání s rokem 2013 došlo k více než trojnásobnému nárůstu počtu uživatelů,“ shrnula Hana Sovinová.

Jiří Jeřábek z občanské iniciativy Česko bez kouře uvádí: „Léta se jen mluví o zákazu kouření v restauracích, ale doteď se politici nebyli schopni na ničem domluvit. Mezitím byl zákaz zaveden ve většině zemí EU. Zákazy kouření měly v zahraničí pozitivní dopad na zdraví zaměstnanců  a neměly negativní dopad na ekonomiku sektoru pohostinství."

Vzhledem k tomu, že lékárna je nejdostupnější zdravotnické zařízení, uvítají kuřáci jistě i možnost hledat pomoc zde, jak informoval Aleš Novosád, odborný konzultant České lékárnické komory: „K dnešnímu dni je připraveno 130 speciálně vyškolených lékárníků pomoci kuřákům zbavit se jejich závislosti na tabáku. Každý z nich má za sebou náročné samostudium, vzdělávací kurz garantovaný Českou lékárnickou komorou a stáž v některém z lékařských center pro závislé na tabáku.“

Obrovský potenciál v kontrole tabáku mají sestry – jsou nejpočetnější zdravotnickou profesí v ČR, je jich téměř 100 000. „Kdyby každá sestra pomohla přestat kouřit jen jednomu kuřákovi za rok, bylo by tu každý rok 100 000 bývalých kuřáků,“ říká Kateřina Malá ze sesterské sekce Společnosti pro léčbu závislosti na tabáku. Předsedkyně Společnosti pro léčbu závislosti na tabáku Eva Králíková pak vyzdvihla, že na podpoře vzdělávání a motivace k intervenování u kuřáků spolupracuje Společnost pro léčbu závislosti na tabáku jak s Českou lékařskou komorou, tak s Českou lékárnickou komorou a Českou asociací sester. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…