Třetí etapa restaurování lunet v hlavním foyeru Národního divadla ukončena

11.06.2015 16:00

Od 19. ledna do 8. června 2015 probíhala závěrečná etapa restaurování nástěnných maleb (František Ženíšek Vzkříšení umění, Mikoláš Aleš Zřídla, Rudohoří, Severní průsmyky, Jizera, Boj se saní) ve foyeru na 1. balkoně historické budovy Národního divadla.

Třetí etapa restaurování lunet v hlavním foyeru Národního divadla ukončena
Foto: narodni-divadlo.cz
Popisek: Národní divadlo v Praze

Restaurátoři tak vrátili po letech záři a barevnost poškozeným lunetám i nástropním malbám. Zabránili jejich degradaci a uvolňování. Práce probíhaly za plného divadelního provozu.

„Historicky první a velmi problematické restaurování prakticky provedl po divadelním požáru malíř Janez Šubič. Zejména na stropě provedl zásahy, které pozměnily vizuálně vyznění díla. Provedli jsme citlivou rekonstrukci na základě dochovaných Ženíškových návrhů,“ říká konzervátorka Národního divadla Petra Daňhelová.

„Součástí prací byla podrobná dokumentace a dodatečné průzkumy. Samozřejmě čištění, retušování, tmelení a fixování maleb. Cílem byl jednotný přístup k restaurování, který je aplikován vůbec poprvé v historii maleb a divadla,“ vysvětluje ředitel Národního divadla doc. Jan Burian.

„V rámci restaurování jsme učinili také řadu objevů a věříme, že obohatíme také umělecko-historické bádání zejména k Mikoláši Alšovi, které by mohlo vést k jeho přehodnocení a novému pojetí jeho díla,“ dodává Petra Daňhelová.

Kompletní restaurování maleb podle návrhů Alše a Ženíška probíhalo v letech 2013–2015 a financovala jej mecenáška, altruistka a podnikatelka Prof. Dr. Dadja Altenburg-Kohl.

Národní divadlo zahájilo u příležitosti restaurování specializované lektorské programy, které se zaměřují na umělce Generace Národního divadla, výtvarné workshopy byly věnovány právě dílu Mikoláše Alše.

Tým restaurátorů spolu s konzervátorkou Petrou Daňhelovou připravují na základě všech poznatků knihu věnovanou těmto malbám a osobnostem Alše a Ženíška.

Restaurování opět prováděl tým šesti restaurátorů pod vedením akademického malíře Tomáše Záhoře a Tomáše Bergera (dále spolupracovali akademičtí malíři: Balcarová Roman, Helfertová Lenka, Michálková Jana, Stirber Peter)

Nástropní malby jsou ve výšce 7,25 metrů nad podlahou foyeru 1. balkónu.

Plocha maleb: obrazy Úpadek, Zlatý věk a Znovuzrození umění – 52 m2, lunetový cyklus Má Vlast – 48 m2

Celkové náklady: 1 450 000 Kč

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…