Tři historické vozy ŠKODA v závodě Hamburg-Berlin Klassik

20.09.2013 8:58

Hned se třemi historickými vozy nastoupí ŠKODA na start letošního ročníku závodu Hamburg-Berlin Klassik. ŠKODA se "Rally severu" účastní již počtvrté.

Tři historické vozy ŠKODA v závodě Hamburg-Berlin Klassik
Foto: skoda-auto.cz
Popisek: Škoda - logo

Česká automobilka představí dva zajímavé kabriolety – modely ŠKODA 1101 Roadster a ŠKODA Felicia – a čistokrevný závodní vůz ŠKODA 1000 MB Rallye. Šestý ročník závodu Hamburg-Berlin Klassik se koná od 19. do 21. září 2013. Letos vede trasa poprvé z Berlína do Hamburku.

"Závod Hamburg-Berlin Klassik je vyvrcholením kalendáře veteránských akcí," říká Dr. Frank Welsch, člen představenstva společnosti ŠKODA za oblast technického vývoje. „Letos na trať posíláme mimořádně atraktivní a elegantně-sportovní trio v podobě dvou kabrioletů a jednoho sportovního vozu,“ dodává Welsch.

Elegantní ŠKODA 1101 Roadster, známější pod názvem ‚Tudor‘, pochází z roku 1948 a reprezentuje poválečnou éru značky. Tudor pohání čtyřválcový motor o objemu 1.089 cm3 a výkonu 32 koňských sil. V letech 1946 až 1952 ŠKODA vyrobila více než 80 000 Tudorů. Vůz, který bude startovat v závodě Hamburg-Berlin Klassik, je součástí sbírky ŠKODA Muzea již od roku 1969. Předtím byl vůz více než 20 let v soukromém vlastnictví.

Také ŠKODA Felicia z roku 1961 pochází z mladoboleslavské sbírky historických vozů. Felicia zvýší tep všech fanoušků historických vozů – má totiž elegantní tvary karoserie, výrazné zadní „ploutve“, k tomu nápadný tyrkysový lak a krémový interiér. Česká automobilka vyrobila v letech 1959 až 1964 zhruba 15 000 exemplářů. Vedle skládací plátěné střechy byla v nabídce i verze Hardtop. Dosud se zachovalo jen několik vozů. Felicia váží pouze 930 kg. Vůz dosahoval maximální rychlosti 130 km/h, pohonnou jednotkou je čtyřválcový benzinový motor o výkonu 50 koňských sil a objemu 1.089 cm3.

Sportovní geny značky reprezentuje vůz ŠKODA 1000 MB Rallye z roku 1968. Tento vůz se již účastnil různých dálkových jízd, mimo jiné i Rally Londýn-Mexiko, pořádané v roce 1995. Pod kapotou pracuje čtyřválcový motor o výkonu 50 koní a objemu 1.300 cm3, upravený pro sportovní použití. Maximální rychlost vozu činí 170 km/h.
 
Třídenní závod Hamburg-Berlin Klassik se v roce 2013 koná již pošesté, trasa letos měří 800 km a poprvé vede z Berlína do Hamburku. Startovní výstřel veteránské jízdy, známé též jako ‚Rally severu’, zazní 19. září na Olympijském stadionu v Berlíně. Cíl je 21. září v přístavu v Hamburku. Na start celkem nastoupí 180 vozů. Závod je vypsán pro historicky cenné vozy, vyrobené před rokem 1993. Pořadatelem závodu je časopis ‚Auto Bild Klassik‘.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…