ÚZSVM: Desítky historických předmětů z odúmrti obohatí sbírky hradů a zámků

07.12.2016 21:59

Regionální pracoviště Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) v České Lípě předalo Národnímu památkovému ústavu celkem 47 historických předmětů.

ÚZSVM: Desítky historických předmětů z odúmrti obohatí sbírky hradů a zámků
Foto: uzvsm.cz
Popisek: Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových - logo

Jedná se například o kolovrátek z 19. století ze švestkového dřeva, klarinet, obraz z roku 1830, lodní kufr, zdobený kuchyňský stůl, židle s koženými potahy, psací stroj značky Underwood či mosaznou ostatkovou schránku ve tvaru monstrance z 18. století.

Majetek v hodnotě téměř 100 tisíc korun připadl státu na základě usnesení Obvodního soudu pro Prahu 3 jako tzv. odúmrť. Předměty byly nabídnuty státním institucím na webových stránkách ÚZSVM a zájem projevil Národní památkový ústav.

Všechny předměty budou po vyčištění a případném restaurování využity k doplnění sbírek NPÚ a následně vystaveny v interiérech hradů a zámků.

Odúmrť je v právním řádu České republiky obecně definována v občanském zákoníku takto: dědictví, které nenabude žádný dědic, připadne státu. Příslušnost ÚZSVM hospodařit s takto nabytým majetkem vyplývá ze zákona o majetku státu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

16:08 Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

V pátek 19. dubna 2024 se na území České republiky uskutečnila celoevropská dopravně bezpečnostní ak…