Úspěšný projekt pokračuje. Zapojit se mohou jak noví zájemci, tak učitelé, kteří už workshopy absolvovali

03.07.2017 11:35

V Bruselu proběhlo setkání zástupců národních partnerů projektu Amgen Teach, které zaznamenalo velmi pozitivní výsledky a ohlas na Evropský vzdělávací program pro učitele přírodních a technických věd. Amgen Teach proto pokračuje i v akademickém roce 2017/18.

Úspěšný projekt pokračuje. Zapojit se mohou jak noví zájemci, tak učitelé, kteří už workshopy absolvovali
Foto: amgenteach.eu
Popisek: Projekt Amgen Teach

Společná schůzka vedoucích představitelů projektu Amgen Teach proběhla v prostorách European Schoolnet v Bruselu ve dnech 22. – 23. června 2017 za účasti zástupců devíti z deseti národních partnerů (ČR, Belgie, Francie, Irsko, Itálie, Polsko, Německo, Rakousko, Španělsko a Turecko). Ve všech zemích byly kurzy svými účastníky, tedy učiteli přírodních a technických věd, velmi dobře hodnoceny po stránce obsahu, organizace i poskytnutých materiálů k výuce. Téměř 100 % účastníků školení by je doporučilo svým kolegům. Ve všech zemích více než polovina učitelů uvedla, že využijí metodologie, se kterými se na kurzech seznámili, ve výuce na středních i II. stupni základních škol. Navíc se díky workshopům zvyšuje u učitelů pocit sounáležitosti s komunitou pedagogů přírodních a technických předmětů. “Aplikace badatelsky orientované výuky (BOV) vede ke zvýšení sebedůvěry studentů, posílení kritického myšlení a odolnosti vůči stresu při zkoušce,“ konstatoval na setkání nezávislý hodnotitel Gareth Long na základě rozhovorů s učiteli a studenty. „Jednání bylo velmi přínosné. Bylo zajímavé porovnat aktivity v jednotlivých zemích,“ uvedl český zástupce, Zdeněk Hrdlička z VŠCHT Praha.

V Bruselu se setkali i učitelé

Na setkání zástupců národních partnerů projektu Amgen Teach navazovalo setkání učitelů z jednotlivých členských zemí. V něm se mimo jiné uskutečnil workshop týkající se environmentální výchovy, učitelé se seznámili s inovativním způsobem transformace výuky formou otevřených výukových prostor, trénovali komunikační dovednosti. „Byla to skvělá příležitost setkat se s lidmi, kteří myslí a hlavně jednají inovativně, přinášejí konkrétní a použitelné nápady a  zlepšení do výuky přírodních věd, matematiky a ICT. Je výborné, že se tyto nápady a metody dostávají do širší učitelské veřejnosti i díky projektu Amgen Teach,“ zhodnotil svou účast na workshopu Radek Matuška ze Střední průmyslové školy chemické v Brně.

Letošní ročník nabídne učitelům hned tři aktivity

Pro zájemce je ve spolupráci s Akademií věd ČR připraven Letní vědecký kemp pro učitele přírodních věd ve Frýdštejně, který proběhne ve dvou pětidenních turnusech. Jeden z nich je určený učitelům matematiky a fyziky, druhý je připraven pro učitele chemie a biologie. Další společnou akcí je třídenní Podzimní škola pro učitele chemie, v rámci níž bude slavnostně otevřena nová výuková laboratoř Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR. Zima a jaro 2018 budou patřit sérii regionálních workshopů pro učitele chemie ze základních a středních škol. V letošním roce je kladen větší důraz na navazující úroveň vzdělávání v badatelsky orientované výuce (BOV), takže se na workshopy mohou hlásit jak zcela noví zájemci ze stran učitelů, tak absolventi některé z předchozích akcí. Bude se totiž jednat o další úroveň vzdělávání, o rozšíření již získaných dovedností. „S nadšením vítám prodloužení projektu Amgen Teach o další školní rok. Zájem učitelů je veliký, ohlasy nadmíru pozitivní a další pokračování nám dává prostor se ještě zlepšit,“ okomentoval koordinátor projektu Amgen Teach, Petr Holzhauser z VŠCHT Praha.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…