V Akademii věd letos absolvuje stáž 169 středoškoláků

26.01.2018 7:36

Nadchnout mladé lidi pro vědu a zapojit je do aktuálního výzkumu v Akademii věd ČR, jsou hlavní cíle stáží pro talentované středoškolské studenty, které Akademie věd ČR pořádá v rámci projektu Otevřená věda. Pod vedením 94 zkušených lektorů z řad vědeckých pracovníků je letos absolvuje rekordní počet 169 studentů.

V Akademii věd letos absolvuje stáž 169 středoškoláků
Foto: AV ČR
Popisek: Logo Akademie věd ČR

Studentské stáže organizuje Akademie věd ČR už od roku 2005. Trvají rok a studenti je absolvují přímo v ústavech AV ČR. Stážisté se nejen přímo podílejí na výzkumu v laboratořích a odborných pracovištích, organizátoři pro ně chystají i doprovodný program – účast na Veletrhu vědy a studentskou konferenci.

Rekordní počet přihlášek

Zájem o stáže v Akademii věd ČR v posledních letech natolik stoupl, že bylo nutné pro rok 2018 zvýšit počet míst. „Každý lektor si mohl vybrat až tři studenty, kteří tak budou pracovat v malých vědeckých týmech, což jim umožní ještě vice se přiblížit opravdovému vědeckému prostředí,“ uvedla Zuzana Všetečková, manažerka stáží.

Přesto se na řadu zájemců nedostalo, pro rok 2018 bylo totiž přijato rekordních 1028 přihlášek od 434 studentů z celé České republiky.

Grym_Jan_Křenek_Martin_Ústav_fotoniky_a_elektroniky
Martin Křenek (vlevo) absolvoval stáž Polovodičové nanostruktury pod vedením Ing. Jana Gryma, Ph.D. v Ústavu fotoniky a elektroniky AV ČR v roce 2017.

Nejvíce stáží z biologie

Studenti si vybírali ze 112 různých témat. Zhruba třetina stáží byla vypsána z oboru biologie, následovala chemie a fyzika. Téměř 90 % přihlášek směřovalo na pracoviště Akademie věd ČR v Praze, která jich vypsala nejvíce. Celkově se do projektu Otevřená věda zapojilo 34 ústavů z pěti krajů.

O které stáže byl největší zájem?

1. Velká síla malých RNA (70 přihlášek)
2. Diagnóza: rakovina zákeřná (47 přihlášek)
3. Mikrobiom trávicího traktu člověka (44 přihlášek)
4. Sledování růstu a chování buněk hladkého svalu aorty ve statickém a dynamickém systému (38 přihlášek)
5. Víte, kde bereme energii? Přijďte to zjistit! (33 přihlášek)

Účast na Veletrhu vědy i studentské konferenci

Pro účastníky stáží budou zorganizovány také dvě doprovodné akce. V rámci Veletrhu vědy, který se ukuteční 7.–9. června 2018 v Praze, bude pro stážisty připraven blok odborných přednášek, zaměřených na tvorbu vědeckých posterů a prezentaci výsledků výzkumu. Navíc se studenti budou moci zapojit do aktivit na stánku „svého“ ústavu a sami si vyzkoušet, jak snadno či těžce se popularizují vědecké poznatky před veřejností.

Na podzim se stážisté zúčastní závěrečné studentské konference a ve třech oborově rozlišených kategoriích představí dosažené výsledky své celoroční práce.

Při stážích se studenti soustředí na výzkum, na Veletrhu vědy se naučí, jak výzkum představit ostatním a na konferenci si prezentaci vyzkouší v praxi,“ shrnuje koncept stáží Všetečková.

Veletrh-vedy-staziste
Absolvent studetských stáží Vít Náhlík (vlevo) na Veletrhu vědy 2017.

Studentské stáže jsou součástí projektu Otevřená věda, který se systematicky soustředí na podporu zvyšování zájmu o vědu a výzkum. Kromě studentských vědeckých stáží do projektu spadá například edukativní cyklus NEZkreslená věda, vzdělávání pedagogů formou Letního vědeckého kempu a Školy českého jazyka a literatury, Veletrh vědy, workshopy, výstavy.

Připravila: Andrea Saláková, Divize vnějších vztahů SSČ AV ČR
Foto: Odbor projektů, grantů a medializace, Divize vnějších vztahů SSČ AV ČR

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

7:02 ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné…