V Česku vznikla nová společnost Vše pro insolvenci. Řešit dokáže i insolvence nad 50 milionů korun

09.06.2014 13:55

Od 1. června v Praze působí veřejná obchodní společnost VPI CZ. Vznikla spojením dceřiné společnosti advokátní kanceláře Hartmann, Jelínek, Fráňa a partneři a společnosti s ručením omezeným Contractus IZ, která je zastoupena Ivanem Brambaškim.

V Česku vznikla nová společnost Vše pro insolvenci. Řešit dokáže i insolvence nad 50 milionů korun
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Základním rozdílem od mnoha podobných firem je její status výkonu insolvenčního správce se zvláštním povolením. To znamená, že se zabývá insolvenčními řízeními u společností s čistým obratem nad 50 milionů nebo počtem zaměstnanců nad 50.

Společnost VPI CZ je nově vzniklá veřejná obchodní společnost, která se specializuje na poskytování služeb v oblasti insolvence. „Výsledkem úspěšné čtyřleté činnosti insolvenčního týmu v rámci naší advokátní kanceláře, doplněné úspěšným složením zkoušek pro insolvenčního správce se zvláštním povolením, bylo vytvoření nové veřejné obchodní společnosti VPI CZ. Společnost spojuje tradici advokátní kanceláře a dlouholeté zkušenosti v oblasti správcovství úpadkových firem,“ popsal Jiří Hartmann z advokátní kanceláře Hartmann, Jelínek, Fráňa a partneři. Součástí týmu je dále Ivan Brambaški, který má široké a dlouholeté zkušenosti z oblasti insolvenčního práva, kdy zastupoval významné subjekty z řad korporátní sféry.

Společnost je schopna díky historické tradici, zkušenostem a komplexní síti spolupracujících subjektů zajistit rychlé, vysoce profesionální a zákonné provedení insolvenčních řízení s maximální možnou výtěžností pro věřitele. „Specifická specializace insolvenčního správce se zvláštním povolením předurčuje společnost pro výkon velkých a zvláště složitých insolvenčních řízení. Důraz je kladen mimo jiné na bankovní a finanční sféru. V rámci hlavní specializace zajišťuje společnost standardní služby, jako je insolvenční správcovství v oblasti konkurzu, reorganizace a oddlužení,“ řekl Jiří Hartmann.

Zkoušky insolvenčních správců se skládají z prověrek znalostí insolvenčního práva, civilního práva, pracovního práva, znalosti účetnictví, daňových předpisů a základů vedení podniku. Zkušebními komisaři jsou zástupci justice, exekutorské komory a komory daňových poradců. Vedle zkoušky insolvenčního správce lze po uplynutí příslušné doby praxe výkonu této funkce složit i zkoušku insolvenčního správce se zvláštním povolením. „Jelikož se jedná o zkoušky velice náročné, absolvuje je v Česku jen malé procento uchazečů. Funkce insolvenčního správce se zvláštním povolením opravňuje k výkonu činnosti insolvenčního správce velkých podniků s čistým obratem nad 50 milionů nebo počtem zaměstnanců nad 50,“ vysvětlil Jan Malý, statutární orgán a ohlášený společník společnosti VPI CZ, v.o.s.

Předmětem zkoušky pro insolvenčního správce se zvláštním povolením je odborná detailní znalost předpisů kapitálového trhu se zaměřením na likvidaci a úpadek účastníků kapitálového trhu, rovněž znalost insolvenčního práva se zaměřením na oblast reorganizace a znalost hospodaření velkých podniků a jejich kontroly. Zkušebními komisaři jsou zástupci ministerstva spravedlnosti, České národní banky, justice a asociace insolvenčních správců. 

O veřejné obchodní společnosti VPI CZ, v.o.s. (VŠE PRO INSOLVENCI), www.vpi.hjf.cz

Veřejná obchodní společnost VPI CZ (Vše pro insolvenci) byla založena jako spojení dceřiné společnosti advokátní kanceláře Hartmann, Jelínek, Fráňa a partneři a advokátní kanceláře Mgr. Ivan Brambaški (společnosti založené tímto advokátem) počátkem roku 2014. Svou činnost zahájila v červnu téhož roku.

V jejím čele stojí právník Jan Malý, který je oprávněn k výkonu funkce insolvenčního správce se zvláštním povolením. Specifická specializace insolvenčního správce se zvláštním povolením předurčuje společnost pro výkon ve velkých a zvláště složitých insolvenčních řízeních. Důraz je kladen na bankovní a finanční sféru.

Nad rámec hlavní specializace je společnost schopna zajistit standardní služby, jako je insolvenční správcovství v oblasti konkurzu, reorganizace a oddlužení, insolvenční správcovství zvláštních subjektů, jako jsou banky, pojišťovny, družstevní záložny a zajišťovny, a příprava reorganizačních plánů.

O advokátní kanceláři HARTMANN, JELÍNEK, FRÁŇA a partneři, www.hjf.cz

Advokátní kancelář Hartmann, Jelínek, Fráňa a partneři poskytuje právní služby již od roku 1990, kdy byla založena. Právní zastoupení nabízí na území České republiky prostřednictvím dvou pracovišť v Praze a Hradci Králové.

Právní služby advokátní kanceláře jsou poskytovány v celém spektru práva soukromého i veřejného. Advokátní kancelář se specializuje zejména na tyto oblasti právních služeb: právo obchodní a korporační včetně oblasti cenných papírů, insolvenční právo, právo občanské včetně práva rodinného a pracovního, nekalá soutěž, reklamní právo a právo duševního vlastnictví, právo trestní, unijní právo a právní vztahy s mezinárodním prvkem, řešení sporů.

Vstupem České republiky do EU – s rozvojem národní, unijní a mezinárodní legislativy a přirozeným vývojem soukromoprávních a veřejnoprávních vztahů přinášejících potřebu vyšší a specializované právní odbornosti – se jednotliví členové kanceláře zaměřují na některé oblasti právních vztahů, případně vytvářejí odborné specializované týmy s externími spolupracovníky. To umožňuje při poskytování právních služeb co nejkvalifikovanější přístup. Advokátní kancelář Hartmann, Jelínek, Fráňa a partneři je členem mezinárodní organizace ABL (Alliance of Business Lawyers).

O advokátní kanceláři Mgr. Ivan Brambaški

Mgr. Ivan Brambaški je advokátem s dlouholetou praktickou zkušeností v oblasti insolvenčního práva. Do portfolia subjektů, které jmenovaný zastupoval či jim poskytoval právní služby, patří koncernové podniky, nadnárodní společnosti či jejich dceřiné společnosti, ale i běžné obchodní společnosti či fyzické osoby. Rozsah poskytovaných právních služeb zahrnuje jak zastupování klientů na straně dlužnické, tak na straně věřitelské. 

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

10:04 MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

Hlavní město chce podpořit rozvoj elektromobility prostřednictvím dvou projektových záměrů. V případ…