V Ostravě, Opavě a Valašském Meziříčí vyrostou nové Oranžové přechody

27.08.2016 19:21

Frekventované přechody pro chodce v dalších třech severomoravských městech budou od podzimu bezpečnější. Přechody se speciálním osvětlením, zvyšujícím přehlednost dopravní situace a viditelnost chodců, vybudují radnice v Ostravě – Nové Vsi, Opavě – Zlatníkách a Valašském Meziříčí. Nadace ČEZ podpoří výstavbu přechodů, na jejichž výběru se podíleli experti z BESIP, celkovou částkou přesahující 300 tisíc korun.

V Ostravě, Opavě a Valašském Meziříčí vyrostou nové Oranžové přechody
Foto: Nadace ČEZ
Popisek: Nadace ČEZ

Ostrava: mlhavé opary z Odry

V Ostravě – Nové Vsi budou osvětlovat přechod v ulici U Hrůbků nedaleko zastávky MHD Balkán. „Na nutnost nasvícení přechodu nás upozornili sami občané. Přechod není dostatečně zvýrazněn a automobily místem projíždějí poměrně velkou rychlostí. Lokalita je navíc vzhledem k blízkosti řeky Odry hlavně na jaře a na podzim často zahalena do mlhavých oparů,“ řekl starosta městského obvodu Nová Ves Tomáš Lefner. Stavba, na kterou Nadace ČEZ přispěje 90 tisíc korun, by podle něj měla být hotova do konce listopadu.

Opava: přechod možná pod stromeček

V Opavě budou stavět Oranžový přechod v městské části Zlatníky. „Iniciativy se chopilo zastupitelstvo městské části, které chce zvýšit bezpečnost pěších účastníků silničního provozu. Přechod bude totiž situován v blízkosti nebezpečné křižovatky, která tuto městskou část rozděluje na dvě poloviny. Blízké zastávky hromadné dopravy navíc využívají děti, které dojíždějí do škol a kroužků v sousedních obcích,“ upřesnil opavský primátor Radim Křupala. Snahou zlatnických zastupitelů je, aby přechod, na který přispěla Nadace ČEZ 117 300 korun, dostali místní občané v prosinci pod stromeček nebo nejpozději začátkem příštího roku.

Valašské Meziříčí

Bezbariérový přechod pro chodce včetně nasvětlení chystají ve Valašském Meziříčí na kruhové křižovatce ulice silnic Vsetínská, Sokolská, Žerotínova. „Po silnici I/57 projede denně téměř 20 tisíc vozidel. Přechod, který chceme upravit, přitom využívají hlavně děti z nedaleké základní školy,“ vysvětlil rozhodnutí města valašskomeziříčský koordinátor dopravních staveb Aleš Cáb. Vše by mělo být hotovo během podzimu, pravděpodobně v říjnu nebo v listopadu. Nadace ČEZ městu na úpravy přechodu přispěje 120 tisíc korun.

„Od počátku grantového řízení Oranžové přechody se setkáváme s obrovským zájmem měst a obcí po celé republice, jimž pomáháme odstraňovat problematická místa na českých silnicích. I přes desítky nasvícených přechodů je zde nebezpečných míst stále hodně, proto jsme rádi za další tři přechody, kde bude nové osvětlení minimalizovat možná dopravní rizika,“ řekla Michaela Žemličková, ředitelka Nadace ČEZ.

Další fakta:

  • Přechody pro chodce jsou častým místem dopravních nehod s často tragickými následky. Devátou nejtragičtější příčinou nehod zaviněných řidičem motorového vozidla bylo v loňském roce nedání přednosti chodci na vyznačeném přechodu. Z tohoto důvodu loni zemřelo 21 chodců.

  • Při rychlosti 75 km/h potřebuje řidič k reakci nejméně 31 m (1,5 s).

  • Kvalitní osvětlení dokáže snížit počet střetů s chodci na přechodech až o 65 %.

  • Osvětlení se projektuje na každý přechod zvlášť, do výpočtů se zahrnuje nejen šířka silnice a přechodu, ale i okolní osvětlení, barva povrchu silnice, stoupání či klesání vozovky atd.

  • Osvětlení přechodu není přímo shora, ale pod mírným úhlem vždy ze směru příjezdu aut. Chodec je tak osvětlen více ze strany, aby jej řidič viděl skutečně jasně. Současně je třeba nastavit osvětlení tak, aby řidiče ani v jednom směru neoslňovalo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

15:16 Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

Povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii zajistit zbraně. Vláda schválila …