V Praze vystoupili sólisté Velkého divadla v Moskvě

11.09.2014 12:58

Včera, 10. září 2014 v pražském Rudolfinu proběhl slavnostní galavečer sólistů opery Velkého divadla z Moskvy. Během koncertu se představil dirigent Alim Šach, pod jehož vedením posluchači slyšeli árie z nejznámějších světových oper, jako je Rossiniho Lazebník Sevillský, Mozartova Kouzelná flétna, Verdiho Rigoletto, Bizetova Carmen, Čajkovského Evžen Oněgin nebo Verdiho Traviata.

V Praze vystoupili sólisté Velkého divadla v Moskvě
Foto: essential-com.cz
Popisek: Dirigent Alim Šach

Sólisty večera bylo kvarteto zpěváků moskevského Velkého divadla v tomto složení: Světlana Šilova (mezzosoprán), Veronika Džioeva (soprán), Boris Rudak (tenor) a Petr Migunov (bas).

Dirigent Alim Šach vystoupil v Rudolfinu poprvé a ke slavnostnímu večeru uvedl: „Atmosféra Rudolfina je jedinečná. Tento prostor v sobě soustředil energii všech výtečných sólistů a hudebních těles, které zde vystoupily. Rovněž spolupráce s FOK byla výtečná. Je to velmi pracovitý orchestr, jehož členové profesionálně přistupují ke každému jednotlivému koncertu.

Pražské Rudolfinum bylo beznadějně zaplněno. Koncertu se zúčastnila více než tisícovka příznivců vážné hudby. Ti si byli vědomi, že takové neobvyklé představení je možné v Praze zažít jen málokdy.

K sólistům, kteří do Prahy přicestovali, dirigent Šach řekl: „ Takové složení zpěváků se nám nepodaří dát dohromady často. Kalendář sólistů Velkého divadla je ve většině případů zaplněn minimálně rok dopředu. Sopranistka Veronika Džiojeva je v současné době v Rusku jednou z nejpopulárnějších interpretek. Mezzosopranistka Světlana Šilová má neskutečné charisma, za nějž vděčí svému původu. Její předci jsou Ukrajinci a Kozáci. Tenorista Boris Rudak je sice velmi mladý, ale o jeho talentu nikdo z odborníků nepochybuje. Styl přednesu Petra Migunova myslím přesvědčil zasvěcené publikum o tom, že bas je ve skupině zpěváků stěžejní.“

PhDr. Jaroslav Someš, Hudební rozhledy, koncert okomentoval slovy: „Galavečer sólistů moskevského Velkého divadla přinesl naplněné Dvořákově síni Rudolfina hluboký zážitek a navíc vzácnou příležitost bezprostředního seznámení s generací ruských pěvců, o nichž máme v posledních letech informace spíše jen zprostředkované. Možná, že český divák při pohledu na program trochu zalitoval, že se tu nedostalo více pozornosti ruské klasice, na kterou naše současná operní dramaturgie macešsky zapomíná, na jména jako Glinka, Borodin, Rimskij-Korsakov atd. Je však pochopitelné, že se pěvci chtěli prezentovat především v repertoáru světovém, aby prokázali svou srovnatelnost se špičkou svých světových kolegů. A to se plně podařilo. Vysoké uznání si zasluhují především obě pěvkyně, mezzosopranistka Světlana Šilova a sopranistka Veronika Džiojeva (ta jako pozornost českému publiku zařadila do programu úchvatně přednesenou árii Rusalky). Obě uchvacují temnou, až smyslnou barvou hlasu, širokým rozsahem a suverénní technikou. Tenorista Boris Rudak a basista Petr Migunov jsou mladí pěvci, kteří však už teď bezpečně zvládají nejnáročnější party svých hlasových oborů. K lesku večera plně přispěl také Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK za řízení dirigenta Alima Šacha“.

Koncert se konal za podpory palivové společnosti TVEL.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…