VUT Brno představila letoun na elektropohon

02.10.2014 10:09

VUT v Brně prezentuje na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně nový experimentální letoun na elektrický pohon. Letoun poprvé vzlétnul 20.8.2014 a dosáhnul čistého letového času 27 minut.

VUT Brno představila letoun na elektropohon
Foto: www.bvv.cz/msv/
Popisek: Strojírenský veletrh v Brně

Letoun vznikl jako výsledek výzkumné spolupráce VUT v Brně (Leteckého ústavu a Ústavu výkonové elektrotechniky a elektroniky) a společnosti JIHLAVAN airplanes, s.r.o. (výrobce malých sportovních letadel). Slouží k ověření možností elektrického pohonu v letectví. Vývojové práce na experimentálním letounu začaly v roce 2009.

Partneři již v té době disponovali zkušenostmi z mezinárodního projektu zaměřeného na vývoj elektrického pohonu s využitím vodíkových palivových článků. Využití akumulátorů jako hlavního zdroje energie se však postupem času začalo jevit jako perspektivnější. Jako základ pro drak letounu VUT 051 RAY posloužil existující konstrukční návrh letounu VUT 001 Marabu. Tím byla zajištěna redukce vývojových nákladů i čas potřebný k vývoji experimentálního letounu.

Proti konkurenčním experimentálním letadlům na elektrický pohon disponuje výrazně vyšší zásobou energie, která umožňuje uskutečňovat lety delší než 1 hodinu, což pohonnou soustavu výrazně přibližuje komerčnímu využití. Zároveň byl letoun navržen podle přísnějších požadavků leteckých předpisů (pro vyšší kategorie letounů), pod dohledem Úřadu pro civilní letectví. V konstrukci byla aplikována celá řada opatření zvyšujících spolehlivost nové pohonné soustavy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

16:05 Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

Od letošního jara, souběžně s otevřením nového Domu přírody Českého krasu, uvádějí Koněpruské jeskyn…