VZP: Screening Downova syndromu je hit, těhotné o něj stojí víc než o všechny ostatní benefity dohromady

22.04.2015 10:58

Mimořádný zájem projevily v prvním čtvrtletí letošního roku těhotné klientky VZP o příspěvek na screening Downova syndromu. Jde o jeden z pěti benefitů, které nejsilnější zdravotní pojišťovna nabízí budoucím matkám. Na uvedené vyšetření, nazývané též prvotrimestrální screening, si už vyzvedlo příspěvek 3 340 žen. Všechny čtyři zbývající bonusové aktivity dohromady přitom využilo jen 2 466 těhotných.

VZP: Screening Downova syndromu je hit, těhotné o něj stojí víc než o všechny ostatní benefity dohromady
Foto: Hans Štembera
Popisek: Všeobecná zdravotní pojišťovna

Nastávající matky mohou od VZP čerpat příspěvek až 500 korun na cvičení pro těhotné, na předporodní kursy, na pomůcky ke kojení, na ochranné pomůcky pro doprovod k porodu nebo právě na prvotrimestrální screening. Ten je kombinací vyšetření krve matky a podrobného ultrazvukového vyšetření plodu. Tak je možné už ve 3. měsíci těhotenství ověřit, zda dítě nebude trpět vrozenou vadou. Prvotrimestrální screening je spolehlivější než jiné doposud používané metody.

Doposud se k vyloučení vrozených vad používaly zejména takzvané triple testy. Ty ovšem – mimo jiné – často varovaly před postižením i u zdravého plodu. Ženy pak leckdy musely podstupovat odběr plodové vody, aby se ukázalo, že šlo o planý poplach. Jindy se po negativním výsledku triple testu narodilo nemocné dítě. Prvotrimestrální screening tyto nevýhody minimalizuje. Navíc se s ním začíná již mezi 11. a 14. týdnem těhotenství (namísto 16. týdne u předchozích postupů) a žena se dozví výsledek o několik týdnů dříve. Kromě vyšetření krve těhotné a výsledků podrobného ultrazvuku se započítává i věk matky.

Nejvíce klientek VZP požádalo v prvním čtvrtletí letošního roku o příspěvek na screening Downova syndromu v Praze (371), v Kraji Vysočina (367) a v Jihomoravském kraji (350).

Podrobně ukazuje zájem v jednotlivých krajích následující tabulka.

Aby těhotné klientky VZP mohly získat příspěvek až 500 korun na prvotrimestrální screening, stačí, když se zaregistrují do Klubu pevného zdraví. Peníze jim pak mohou být vyplaceny poté, co na kterékoliv pobočce VZP předloží doklad (ne starší tří měsíců), že za vyšetření zaplatily. Cena se pohybuje orientačně mezi 600 až 1 500 korunami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: VZP

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…