Ve stavebnictví podniká 23 % rizikových subjektů

03.11.2014 12:51

Ačkoliv tuzemská ekonomika vykazuje známky oživování, stavebnictví a development, jedno z nejdůležitějších odvětví národního hospodářství, pokračuje v propadu. Společnost Bisnode v rámci analytické studie Stavebnictví a development hodnotila hospodaření 133 nejvýznamnějších hráčů na trhu. Jejich celkové tržby se v letech 2011 až 2013 snížily o 13,7 % na 157,8 miliard korun a zisk propadl o 58,1 % na 3,4 miliardy korun. Navíc ve stavebnictví podniká 23 % rizikových subjektů, což je o 9 procentních bodů více než v rámci ČR celkem.

Ve stavebnictví podniká 23 % rizikových subjektů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stavba, ilustrační foto

Společnost Bisnode hodnotila vzorek 133 stavebních a developerských firem v období 2011 až 2013. Jejich celkové tržby poklesly ze 182,8 miliard korun v roce 2011 na 157,8 miliard v roce 2013, tedy o 13,7 %, zatímco hospodářský výsledek sledované skupiny propadl o 58,1 % z 8 miliard korun na 3,4 miliardy korun. V daném období se snížil také celkový počet zaměstnanců analyzovaných firem z 38,3 tis. na 35,2 tis., tedy o 8,1 %. „Stavebnictví reagovalo na globální hospodářskou krizi jako jedno z posledních odvětví a také jako jedno z posledních z ní postupně vychází. Důvodem je zejména projektový charakter oboru.

Navíc nízká investiční aktivita státu a snížená schopnost čerpat evropské dotace ještě prohloubily dopad globální hospodářské krize na české stavebnictví. Výrazně příznivé zprávy nesledujeme ani v roce 2014. Stát jako klíčový investor opět začíná výrazněji stavět a objem stavebních prací začal mírně růst.

Nabídka kapacit však i nadále vysoce převyšuje poptávku, což vytváří enormní tlak na ceny ve výběrových řízeních. Návrat k předkrizové situaci z roku 2008 tak nelze předpokládat,“ komentuje výsledky studie analytik Bisnode Michal Řičař. Současně upozorňuje: “Na základě scoringového modelu Bisnode ve stavebnictví podniká vysoké procento „rizikových“ společností ve srovnání s tuzemskou podnikatelskou základnou celkově. Podíl „rizikových“ subjektů v rámci sektoru aktuálně dosahuje 22,9 %, což je o 9 procentních bodů více než v rámci ČR celkově“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

7:02 ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné…