Vicepremiér Bělobrádek oficiálně představil druhého vědeckého diplomata. Bude působit v USA

24.05.2017 21:39

Místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek ve středu 24. května na tiskové konferenci představil dalšího vědeckého diplomata. Stal se jím Luděk Moravec a bude působit ve Spojených státech amerických. Rozšiřuje tak tým českých vědeckých diplomatů po Delaně Mikolášové, která působí v Izraeli od podzimu 2015.

Vicepremiér Bělobrádek oficiálně představil druhého vědeckého diplomata. Bude působit v USA
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Bělobrádek

„Po úspěšné misi Delany Mikolášové v Izraeli jsou USA druhou strategickou destinací české vědecké diplomacie. Od druhého vědeckého diplomata máme tedy velká očekávání, protože rozsáhlé a vyspělé vědeckovýzkumné prostředí Spojených států amerických nabízí mnoho možností pro výzkumné instituce jak z oblasti základního a aplikovaného výzkumu, stejně tak perspektivu pro firemní sektor,“ řekl místopředseda vlády Bělobrádek během dnešní tiskové konference, které se účastnil také ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek a oba vědečtí diplomaté.

Nový vědecký diplomat nastoupí na zastupitelský úřad ve Washingtonu a bude řízen Úřadem vlády ČR a Ministerstvem zahraničních věcí. Mezi jeho hlavní úkoly bude patřit především navazování těsnějších vztahů a strategických partnerství s klíčovými americkými vědeckovýzkumnými institucemi, jako jsou National Science Fund, NASA nebo National Institutes of Health. Dále bude prezentovat českou vědu a výzkum na konferencích a odborných fórech, podporovat vysílání českých vědců do výzkumných týmů a samozřejmě posilovat vazby a projekty spolupráce, které již fungují (např. oblast jaderného výzkumu). Moravec se také stane prostředníkem při organizaci vědeckých misí a bude propojovat univerzitní pracoviště obou zemí s výzkumnými organizacemi a podniky. Mezi perspektivními oblastmi zájmu nového vědeckého diplomata jsou obrana a bezpečnost, energetika, zdravotnictví, kosmický výzkum, IT a biotechnologie nebo vývoj pokročilých materiálů a dopravních prostředků.

Moravec byl vybrán v otevřeném výběrovém řízení odbornou komisí složenou ze zástupců úřadu vicepremiéra pro vědu, výzkum a inovace Bělobrádka a Ministerstva zahraničních věcí ČR. Dosud působil na Ministerstvu vnitra ČR, kde měl na starost oblast bezpečnostního výzkumu a vzdělávání.

Vědecká diplomatka v Izraeli

Mezi úspěchy vědecké diplomatky v Izraeli Delany Mikolášové patří realizace více než 100 projektů zaměřených na mobilitu českých a izraelských vědců a zorganizování několika misí českých vědců a podnikatelů - zejména v oblastech nanotechnologií, genomiky zemědělských rostlin a technologického transferu.

Velkým úspěchem česko-izraelských vztahů ve vědní oblasti je podpis deklarace o spolupráci mezi Českou republikou a prestižním Weizmannovým institutem věd, který se řadí mezi deset nejlepších výzkumných institucí na světě. Příkladem úspěšného propojování univerzit je pak spolupráce Technické univerzity v Liberci s Ben Gurionovou univerzitou v Beer Shevě. V rámci programu mezinárodní spolupráce INTER-EXCELLENCE (mj. pokračování programu GESHER) bude ve druhé polovině roku otevřena českým vědeckým pracovníkům výzva také pro Izrael.

Na vládní úrovni je vzájemná spolupráce s Izraelem ve vědní oblasti také velice úspěšná. V rámci oficiální návštěvy vicepremiéra Bělobrádka v Izraeli v březnu tohoto roku proběhlo mimo jiné setkání s ministrem pro vědu, technologie a vesmír Ofirem Akunisem. Ministr Akunis rovněž přijal pozvání české strany k návštěvě České republiky, která by měla proběhnout v červnu 2017. 

reklama

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

19:02 Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

Komunikace s širší veřejností, digitální mapy, interaktivní hřiště nebo aplikace pro hlášení drobnýc…