Vítězná komedie je z Ostravy

04.02.2015 11:30

Slavnostním Galavečerem smíchu a předáním cen skončil již XV. ročník Grand Festivalu smíchu. Pardubické divadlo přivítalo významné představitele kulturního i veřejného života. Ceny byly předány za účasti ministra kultury Daniela Hermana. Hlavní cenu Komedie roku 2014 předala ředitelka úseku Finance a správa společnosti ČEZ Distribuční služby Pavlína Rezková.

Vítězná komedie  je z Ostravy
Foto: ostrava.cz
Popisek: Ostravská radnice

Od 26. ledna do 2. února diváci ve Východočeském divadle shlédli sedm představení, která soutěžila o udělení titulu nejlepší komedie za rok 2014. Generálním partnerem festivalu byla tradičně Nadace ČEZ, která Grand Festival smíchu podpořila částkou 250 000 korun.

Soutěžní komedie hodnotila odborná porota, která zasedala ve složení divadelní recenzenti Jana Paterová, Jan Kolář a Petr Klár, dramaturg České televize a pedagog DAMU Zdeněk A. Tichý a režisér Otakar Kosek. Alternativou odborné poroty byla stejně jako v minulých ročnících studentská porota sestavená tentokrát studentkami Univerzity Pardubice a Slezské univerzity Opava. Své hlasy samozřejmě odevzdávali i sami diváci.

„Humor je kořením lidstva a mě velmi těší obrovský zájem diváků o jednotlivá představení. Jsme velmi rádi, že se nám podařilo zorganizovat již 15. ročník přehlídky nejlepších komedií, které česká divadla hrají. Bez sponzorů a jejich velké podpory by to ale byl problém.  Nadaci ČEZ proto velmi děkuji za podporu,“ řekl Petr Dohnal, ředitel Východočeského divadla v Pardubicích.

Na závěrečném Galavečeru smíchu hlavní cenu vyhlásila a předala před zraky televizních kamer ředitelka úseku Finance a správa společnosti ČEZ Distribuční služby Pavlína Rezková. Cenu Komedie roku předala do rukou zástupců Divadla Petra Bezruče z Ostravy za komedii Můj romantický příběh. Představení si kromě titulu Komedie roku odneslo také cenu odborné poroty, studentské poroty a nejlepší herečkou festivalu se stala Tereza Vilišová, která ztvárnila postavu Amy.

Další dvě festivalové ceny získala inscenace Městských divadel pražských Listopad. Hru Davida Mameta zvolili za nejlepší diváci a Michal Dlouhý pak byl za svůj výkon v roli amerického prezidenta Charlese Smithe oceněn jako nejlepší herec soutěžní přehlídky komedií.

Cenu Genia smíchu si odnesl umělecký šéf Klicperova divadla Hradec Králové David Drábek. Pro toho je to druhý velký úspěch na pardubickém festivalu. Před dvěma lety získala jeho verze Figarovy svatby téměř všechny festivalové ceny a dočkala se dlouhých ovací vestoje.

Pondělní Galavečer smíchu mohli poprvé v den udílení cen vidět i diváci u televize. Na ČT Art bylo totiž možné sledovat přímý přenos. Moderovali ho herec Martin Dejdar a herečky VČD Petra Janečková a Dagmar Novotná.

Kredit festivalu dodává kromě hodnotných inscenací také záštita Ministerstva kultury ČR, hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického a primátora města Pardubice Martina Charváta.

Nadace ČEZ podpořila GRAND Festival smíchu v rámci svého grantového řízení Podpora regionů, jež je zaměřeno na rozvoj veřejně prospěšných projektů. Předkládané projekty se mohou týkat podpory dětí a mládeže, osob s handicapem, kultury, sportu, životního prostředí, sociální péče, zdravotnictví, vědy a vzdělání. „Podporou tohoto divadelního festivalu zároveň podporujeme kvalitní kulturu, tradici, zájem široké veřejnosti o české umění a skvělou zábavu. Velmi nás těší, že jsme součástí tohoto týdne plného dobré nálady,“ uvedla ředitelka Nadace ČEZ Michaela Žemličková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČEZ

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…