Vláda projedná Zprávu o stavu lidských práv v ČR v roce 2014

29.08.2015 9:28

Dokument vychází z podkladů poskytnutých orgány ústřední státní správy a zástupci občanského sektoru a je přehledem událostí v oblasti lidských práv v České republice za kalendářní rok 2014. Ministr a předseda Rady vlády pro lidská práva Jiří Dienstbier ho předloží na společném jednání vlády, které se koná v pondělí 31. 8. 2015 od 10 hodin.

Vláda projedná Zprávu o stavu lidských práv v ČR v roce 2014
Foto: Archiv PL
Popisek: Úřad vlády ČR

Zpráva se skládá ze dvou částí. Obecná část popisuje mechanismy ochrany lidských práv a věnuje se mezinárodním závazkům ČR v oblasti lidských práv a jejich plnění. Druhá část se zaměřuje na situaci v oblasti ochrany a naplňování jednotlivých lidských práv za uplynulý rok. V jednotlivých kapitolách členěných podle obecně uznávané odborné klasifikace jsou do základní skupiny práv zahrnuta práva občanská a politická a práva hospodářská, sociální a kulturní společně s právem na soudní ochranu. Zvláštní pozornost se věnuje zacházení s osobami omezenými na svobodě a jejich ochraně před mučením a nelidským zacházením, dále obecně otázce diskriminace a rovného zacházení a specificky právům dětí a cizinců.

V oblasti práv občanských a politických se zpráva zabývá novou zásadní judikaturou k ochraně soukromí a osobních údajů a také informování o platech veřejných zaměstnanců. Zpráva dále informuje o tom, že právo na spravedlivý proces bylo ovlivněno účinností nového zákona o zvláštních řízeních soudních, změnami v exekučním řízení a některými rozhodnutími Ústavního soudu týkajícími se ochrany spotřebitele a výkladu institutu rozsudku pro zmeškání. Vyzdvihuje také pozitivní změny v oblasti vězeňství, kdy došlo k určitému zlepšení životních podmínek odsouzených. Současně se ale stavy odsouzených ve vězeních začínají blížit maximu a přetrvává problém s jejich resocializací. Materiál také upozorňuje na přetrvávající nedostatky ve vzdělávání dětí se zdravotním postižením a také na problematiku omezení práv dětí vyrůstajících s registrovanými partnery. Všímá si i změn v oblasti ochrany práv dětí, kdy občanský zákoník posílil práva a postavení dítěte v právních vztazích, a rozebírá problematiku střídavé péče. Reforma sociálně-právní ochrany v minulých letech vedla ke zlepšení kvality péče o ohrožené děti, která je však stále roztříštěná a špatně koordinovaná.

V souvislosti s aktuálním děním zpráva poukazuje na problémy s přijímáním azylantů a uprchlíků a na problematické postoje české veřejnosti k nim.

Zpráva o stavu lidských práv v České republice je předkládána vládě každoročně na základě usnesení vlády ze dne 9. prosince 1998 č. 809.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…